April 2020 | Lees alle columns

Het zijn vreemde tijden, dat zullen jullie wel met mij eens zijn. Als ‘oude man’ heb ik toch al wat meegemaakt in mijn leven, maar zo’n wereldwijde pandemie is toch wel even wat anders. Logisch dat het al het nieuws en de gesprekken van de dag beheerst. De vraag kwam dan bij mij op, ‘wel of niet aandacht besteden in de column aan het coronavirus’. Het antwoord is niet zo moeilijk, ‘toch maar wel’.

Links en rechts hoor ik van vrienden en kennissen dat ze ontzettend blij zijn dat ze een hobby hebben als de onze. Menigeen brengt nu veel tijd door in de rotstuin. En ook ben ik best wel blij dat ik de laatste twee jaar mij op het pad heb begeven van internet en Facebook. Via dit fenomeen heb ik het gevoel toch nog wat verbonden te zijn met onze kennissen en vrienden en dan voor mij vooral ook de rotsplantenliefhebbers.

Voor het eerst in mijn leven – of moet ik zeggen in haar leven – hebben mijn vrouw en ik samen in de rotstuin gewerkt! Nog wel wat koud zo de laatste week van maart maar wel met een heerlijk zonnetje erbij. Samen straatjesgras plukken en al het andere ‘kruid’ wat door de zachte winter door is blijven groeien. Zo samen gezellig bezig in de tuin leek het wel of er geen wereldwijde pandemie plaatsvond. Vreemd toch, ja rare tijden.

Alle plantenmarkten en opendagen zijn afgelast, kwekerijbezoek is niet gewenst en busjes rijden af en aan met spullen die mensen online hebben gekocht. Ik las en hoorde dat veel liefhebbers toch hier en daar online wat rotsplantjes hebben besteld. En zo staat het leven aan de ene kant stil en gaat aan de andere kant toch door. Wij wonen vrij achteraf en het is hier doorgaans toch al wel vrij stil, dus de stilte op straat zijn we wel gewend. Maar het lijkt wel of we 50 jaar terug zijn wat verkeer betreft. Vervelen zal ik mij niet met de tuin en alle andere bezigheden hier, maar je gedachten zijn toch bij al die zieke mensen en slachtoffers. Rare tijden.

Als jullie dit lezen is het begin april en weten we weer wat meer of de maatregelen geholpen hebben en al dan niet verlengd worden. Pas goed op jullie zelf en blijf gezond.