De Nederlandse Rotsplantenvereniging is een platform van en voor liefhebbers van Rotsplanten. In 1985 ontstaan als de NRW,de Nederlandse Rotsplantenwerkgroep. Een club van mensen die samen bezig wilde zijn met Rotsplanten. En inmiddels uitgegroeid tot een middelgrote vereniging met rond de 675 leden.

Onder onze leden bevinden zich mensen die zich allemaal op een bepaalde manier verbonden voelen met Rotsplanten en de bergwereld waarin de planten groeien. Onder hen bevinden zich beginners, gevorderde amateurs, maar ook professionele kwekers. De meesten hebben thuis een rotstuin, klein of groot die hun passie weerspiegelt. In 2010 vierde de NRV haar 25 jarig bestaan en werd er een prachtig ‘Handboek voor de Rotstuin’ uitgegeven welke nog steeds verkrijgbaar is via de vereniging. Leden ontvangen twee maal per jaar ons verenigingsblad Folium Alpinum en hebben gratis toegang tot alle activiteiten.

Wat hebben wij te bieden?

Lezingendagen

De NRV leden zijn echte ‘Doeners’ en komen graag samen om gedachten en ideeën uit te wisselen. In de wintermaanden komen we samen op de lezingendagen waar ervaren sprekers – soms ook internationaal- van alles vertellen en laten zien via Dia/beamer. Van alles wat te maken heeft met de fascinerende wereld van de Rotsplanten. Dit kan zijn beelden van Rotstuinen,reizen in Berggebieden,maar ook meer praktisch over de cultuur en de opbouw van de Rotstuin. Kortom Rotsplanten in al hun facetten. Vaak zijn er afhankelijk van de weersgesteldheid ook plantjes te koop in de pauze. Leden mogen tijdens lezingendagen maximaal vier kratjes met zelfgekweekte plantjes meenemen voor de verkoop. Ook komt het wel voor dat een van de sprekers planten voor de verkoop meeneemt.

Workshopdagen

Elk jaar in december bezoeken veel van onze leden de ‘Workshopdag’ die nog steeds door de meesten de ‘Doedag’ genoemd word. Een programma met diverse Workshops waarbij ervaren leden verschillende aspecten van onze hobby laten zien. De onderwerpen zijn heel divers van zaaien en stekken tot demonstraties opbouwen van een Rotstuin of het maken en beplanten van troggen om maar een paar voorbeelden te noemen. Een dag om veel te leren,waar je vragen kan stellen maar ook waar je gewoon lekker met elkaar kan praten over onze gezamenlijke hobby.

Verkoopdagen

Elk voorjaar en najaar organiseert de NRV twee verkoopdagen in de Botanische Tuinen Utrecht Fort Hoofddijk waar veel verkopers van Rotsplanten hun zelfgekweekte Rotsplanten aanbieden. Het is een laagdrempelig gebeuren waar niet alleen professionele Rotsplantenkwekers hun waar aanbieden maar ook leden hun zelfgekweekte Rotsplanten aanbieden en/of ruilen met andere leden. Het is dé plek om aan Rotsplanten te komen en het aanbod is dan ook heel groot en divers van makkelijke tot moeilijke Rotsplanten is er verkrijgbaar. De bezoekers komen dan ook uit het hele land en van over de grenzen om van het prachtige aanbod en de gezellige sfeer te proeven. Naast Rotsplanten zijn er ook verkopers van dwergconiferen,heestertjes e.d. welke passen in een Rotstuin. In het najaar heeft de verkoopdag een wat ander karakter,en is meer een ‘Alpenplanten en Rariteiten dag’. Naast de gebruikelijke kwekers zijn er dan ook kwekers aanwezig met aparte en niet dagelijks voorkomende planten waaronder ook bloembollen e.d. NRV leden hebben op vertoon van hun lidmaatschapkaart gratis en vóór de officiële openingstijd toegang tot deze verkoopdagen!

Verenigingsdag/ledenvergadering

De Verenigingsdag meestal gehouden voorin maart, is dé gelegenheid om mee te praten of -indien nodig- ergens over mee te stemmen. Dan houd de NRV namelijk haar jaarlijkse ledenvergadering. In de pauze is er gelegenheid voor leden om plantjes te (ver)kopen of te ruilen. Maximaal 4 verkoopkratjes per lid. En natuurlijk om leuk met elkaar te praten over onze hobby. In de middag hebben we altijd een interessante lezing.

Zaaddistributie

Lid zijn van de NRV heeft als voordeel dat je 20 verschillende zakjes zaad kunt bestellen uit de zaadlijst die in november van elk jaar op de website word gepubliceerd. De zaden worden verzameld en ingestuurd door de leden. Het bestellen van de zaden is dus gratis voor leden. Meer informatie is te vinden onder ‘Zaden verkoop’ op onze website.

Folium Alpinum het verenigingsblad van de NRV

Aan het begin van elk voor- en najaar ontvangt elk lid het prachtige magazine. Vol met alles wat onze Rotsplanten hobby zo fascinerend maakt. Met recht een blad om trots op te zijn! Boeiende artikelen met prachtige foto’s over Rotsplanten, kweken, opbouw van de tuin maar ook reisverslagen van leden die hun vakantie doorbrachten in de Bergwereld.

Website en Facebook

Niet meer weg te denken tegenwoordig als middel om te informeren en nieuws bekend te maken. En daarom zijn electronische media als onze website en social media (Facebook) erg belangrijk voor de leden. Al het nieuws, de activiteitenagenda, veranderingen, adressen e.d. zijn hier te vinden. Ons magazine Folium Alpinum is er alleen voor artikelen en foto’s en een uitgebreide agenda. Mededelingen, nieuws e.d. zullen hier niet (meer) te vinden zijn. Een afgeschermd gedeelte alleen toegankelijk voor leden biedt de zaadlijst, ledenlijst en het Folium Alpinum archief. Maar de website biedt meer. Naast de plant van de maand en de maandelijkse column waar met een knipoog naar het Rotsplantenwereldje wordt gekeken, zijn er ook foto’s van leden te vinden. Korte artikelen van en door leden kunnen ook op de website gevonden worden. Naast de website is een bezoek aan onze Facebook pagina snel en makkelijk om kort nieuws te vinden en de agenda. Hier worden ook alle activiteiten aangegeven,dus zeker belangrijk om ons FB als favoriet in te stellen.