April 2021 | Lees alle columns

Tuinieren staat te boek als ontspannend en rustgevend. Nu kan ik het daar niet altijd mee eens zijn als rotstuinbezitter want ons ‘slag’ tuinier heeft nogal eens de neiging tot verandering. Al is dat laatste eigenlijk beter te benoemen als de neiging tot verbetering.  Toch is het wel zo, zeker in het voorjaar als de natuur ontwaakt en de bolletjes en de eerste alpiene plantjes zoals de Saxifraga’s gaan bloeien. Heerlijk is het dan om eens rustig door je kunstmatig berglandschapje te kuieren en alles in je op te nemen.

Bij mij geeft dit vaak de neiging tot reflectie. Niet zozeer om veranderingen of verbeteringen aan te brengen die ik overigens best zie. Het is meer dat ik mij bewust ben dat een rotstuin best wel een sociaal gebeuren is, hoezeer ik ook de rust en bespiegelingen waardeer zo in mijn eentje in de rotstuin. Je rotstuin moet je delen, zou je kunnen zeggen. Zeker nu alles zo mooi begint te bloeien. Nu zitten er twee dingen wat tegen, en het eerste is vanzelfsprekend het nog steeds rondwarende coronavirus. Dat behoeft weinig uitleg. Het tweede is dat, op een paar vroege warme dagen na, 2021 met maart en april niet tot de aangenaamste wat temperatuur betreft gaan behoren in de weerlijstjes.

Sociaal gezien is corona dus een dikke spelbreker, geen voorjaarsmarkt of lezingen en tuinbezoek is niet vanzelfsprekend. “En het weer?”, zeg je dan. Ach, dat zijn wij toch wel gewend in ons landje? Met een jas aan en af en toe even schuilen voor een te erge bui in het kasje kan het ook leuk zijn met elkaar in de rotstuin. Gezien mijn leeftijd goed oppassend heb ik toch twee keer een rotstuinvriend op gepaste afstand in mijn rotstuin ontvangen. En dan besef je dat ontspanning en rust heerlijk is zo in je eentje, maar dat het delen van je passie toch belangrijker is dan we vaak beseffen. Na zo’n bezoekje bemerkte ik dat mijn glas weer halfvol was in plaats van halfleeg!

Met deze bespiegeling wens ik jullie allemaal een goed en mooi voorjaar toe ondanks de pandemie en de wat tegenvallende voorjaarstemperaturen.
Geniet van de rotstuin, blijf gezond en……
Houd het glas halfvol!