Maart 2020 | Lees alle columns

Ergens ben ik best een groot liefhebber van bolgewassen. Tegenwoordig zijn er zoveel soortjes te verkrijgen, vooral de kleinere spreken mij aan. Het moet allemaal wel netjes blijven in de rotstuin. Mijn rotstuin is groot, maar veel breed of hoog groeiend spul zul je er niet aantreffen. Bolletjes, met name krokussen en narcisjes, en dan de kleiner en laag blijvende soortjes kunnen mij bekoren. Zeker met het aanbod tegenwoordig kun je een mooi sortiment samenstellen voor de rotstuin.

Jarenlang was ik geen liefhebber van het her en der planten tussen de alpienen van al dat kleinood. Misschien komt wijsheid met de jaren, want steeds meer bolletjes hebben inmiddels een plaatsje gekregen in de rotstuin, dus wel her en der. Vriend Dirk heeft een kasje waarin hij bolletjes in pot opkweekt. Dat heeft toch wel mijn interesse opgewekt. Niet alleen is er vroeg in het voorjaar van alles te bekijken in Dirks kasje. Ze bloeien, zo beschut, vanzelfsprekend heel wat langer dan buiten, helemaal met al die wind en regen van de laatste weken. Nee, ik ga het niet weer over het weer hebben, maar ik las in het jubileumnummer van FA, in het stuk over een rotstuin in een ander klimaat, dat overkappingen en dergelijke misschien wel de toekomst hebben.

Dit voorjaar ga ik eens goed nadenken over zoiets voor bolgewasjes. Een kasje is dan toch wel de beste optie voor mij. Potten met bolletjes kunnen prima in een platte bak, maar dat laag-bij-de-grondwerk past niet geheel meer bij wat mijn spieren regelmatig laten merken. Daar komt nog bij dat vrouwlief best gecharmeerd is van een kas. Ik zeg bewust kas want plotsklaps lijkt zij wel wat te voelen voor het groen gebeuren. De kas moet gelijk maar groot worden, want bij een vriendin van het zangkoor heeft ze een verzameling orchideeën gezien. Mijn opmerking dat die in de winter boven nul moeten blijven deed ze af met, dat winters toch niet bestaan.

Bolletjes in pot en orchideeën in pot, dat lijkt mij niet zo’n goede combinatie. Zij denkt van wel. Ze ziet het zitten en zoekt al avonden naar kassen op het wereldwijde web. Dirk kwam ook nog langs en vertelde enthousiast dat hij op jacht is naar een gigantische overkapping voor de hele rotstuin. Da’s de oplossing voor het klimaatprobleem volgens hem. Zo’n overkapping die je wel ziet bij tuincentra, en dus zoekt hij naar failliete tuincentra. Wat een ideeën allemaal en dat door een artikel in FA. De schrik zat er helemaal in toen ik gisteravond naar boven ging. Echtgenote lag het Folium Alpinum al te lezen in bed. Ik ben toch wel wat bang voor wat er nog gaat komen.