Oktober 2021 | Lees alle columns

Echt origineel is de titel van de oktobercolumn niet. In de maand oktober de column oktober noemen getuigt een beetje van columnistenluiheid. Echter in augustus schreef ik al over die vermaledijde bolchrysanten. Die vreselijk bolle herfstboden. En om dan ‘Herfst 2’ boven de column te zetten? Dat zou pas makkelijk zijn geweest.
Toch wil ik het over de herfst hebben deze maand. De herfst bevalt mij overigens best goed normaal gesproken, dus daar ligt het niet aan. Maar elk jaar overvalt mij zo eind september begin oktober een soort van mentale rotstuinmoeheid. Mooi woord wel, toch? En de vraag aan u is dan ook deze maand of dit herkenbaar is. Je hebt een druk voorjaar achter de rug waar weer veel gegroei en gebloei de revue is gepasseerd. Wellicht nieuwe soortjes in bloei gezien, gekocht, geplant, noem maar op. Dan rol je zo de zomer in met zoiets van, ‘als het maar niet weer een hittegolfzomer wordt’. Nu viel dat deze zomer allemaal mee en voor de rotstuin was het een prima zomertje.
En dan, ja dan, slaat bij mij een soort rotstuinmoeheid toe. Dit kan zo hoog oplopen dat ik dagen niet door de rotstuin loop, water vergeet te geven in het kasje, klusjes uitstel. Gewoon geen zin, even helemaal gehad met die rotstuin. Het kan zijn dat dit herkenbaar is, het kan ook zijn dat u dit totaal niet herkent. Alleen maar goed als u zich er niet in herkent. Maar wie zich er wel in herkent?
Wat is de oplossing, welk medicijn neemt u in om er overheen te komen, welke vitaminen tegen rotstuinmoeheid werken echt? Het medicijn wat bij mij het best werkt, is mijn vrouw. Zij heeft er een goed oog voor, en binnen een weekje loop ik weer fluitend door de rotstuin. Heel simpel is het eigenlijk. Ik zou het na zoveel jaren en zoveel rotstuinmoeheden zelf kunnen oppakken. Mijn eega boekt simpelweg drie uitjes. Meestal een erg lange middag in een saai museum. Een verschrikkelijk lange avond in een zaal met slechte akoestiek naar iets wat een musical heet luisteren. En als klap op de vuurpijl met een groepje en een gids gevel staren in een oud stadje en daar ook nog uitleg over krijgen.
Ik kan u verzekeren…..
Ik wil na deze drie kwellingen zelfs in de stromende regen onkruid plukken in de rotstuin! Ik weet, het is puur liefde van haar, en ik waardeer het zo achter in oktober heus wel.