Niets gaat er boven je eigen rotstuin, of het bezoeken en bekijken van een andere rotstuin ‘in het wild’. Kijken naar andere rotstuinen en -planten gaat nooit vervelen. Althans dat is in mijn optiek een waarheid als een koe. Zo beschouwend lijkt het digitale tijdperk geen goed te doen aan de rotsplantenliefhebberij. Op mijn leeftijd dit zeggend, gaan er wellicht wat wenkbrauwen de lucht in. Tenminste ‘de oudere medemens’ en internet is in de ogen van die oudere medemens niet altijd zo’n fijne combinatie, toch?
Toegevend, mijn digitale start in het begin van dit decennium ging ook niet van het bekende leien dakje! Het is heerlijk schelden tegen een pc of laptop. Die dingen zeggen niks terug. Ze gaan er overigens ook niet beter van werken of na een flinke mopperkanonnade doen wat jij wil dat ze doen. Al doende leert men, en geduld is een schone zaak. Veel wijsheden en gezegden zijn van toepassing op het digitale fenomeen. En net als bij onze hobby, waar als men begint de emmer met etiketten voller en voller wordt dan goed is voor je portemonnee en je gemoedsrust, is het de aanhouder die wint.
Dit allemaal gezegd en overpeinsd hebbend, wil ik dan toch de lans op meerdere plekken breken voor de aanvulling op onze hobby van het digitale gebeuren. Niet alleen bezoek ik regelmatig de website van de NRV, maar begeef ik mij op fora en met name Facebook. Dat laatste heeft mij dit voorjaar -en nu nog vanzelfsprekend- echt heel veel plezier verschaft. Inmiddels heb ik een aardige schare zogenaamde FB-vrienden en vriendinnen opgedaan. En hoewel ik zelf nog niet zoveel post –zo heet dat geloof ik- geniet ik van al die verschillende rotstuinen verspreid over de hele wereld. Dan zie je pas hoe ‘klein’ onze wereld is geworden.
Door wat belemmeringen was ik wat minder mobiel dit voorjaar en bracht dus wat meer tijd door achter de PC. En waar ik nog nooit bij stilgestaan had, was dat elders de winter langer duurt, en dus dezelfde rotsplanten pas gaan bloeien als bij mij de boel al bijna aan het zaadzetten is! Logisch, maar nooit aan gedacht. Prachtig om al die verschillende rotstuinen te bekijken en ideeën op te doen. Het seizoen is dus dit voorjaar lekker lang, en gaat nog steeds door. Een welkome aanvulling op onze hobby.