Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open tuin – Derjan Heuver, De Lavatuin

20 april @ 10:00 - 17:00

Derjan Heuver

De Lavatuin is gelegen op ’t Harde in Noord-Veluwe tegen het landgoed Zwaluwenburg aan van het St. Gelders Landschap met o.a. dr. A. Vogeltuinen en een nieuw bezoekerscentrum erin gelegen.

De Lavatuin is ongeveer 400 m2 groot en is een rotstuin in de voortuin, opgebouwd met Weser zandsteen. De achtertuin is opgebouwd uit hoofdzakelijk rode lavastenen, granietstenen, oude granieten trottoirbanden en Bentheimer troggen.

In ± 2015 ben ik begonnen met de bouw van mijn eigen rotstuin. De hobby is ontstaan tijdens een stage vroeger op de middelbare tuinbouwschool bij oud hoveniersbedrijf en tuincentrum R. Schorn in Hellendoorn. Tijdens deze stage en zaterdagwerk heb ik kennis en ervaring opgedaan met o.a. de verkoop van rotsplanten en aanleg en onderhoud van rotstuinen.

Vanaf 2015 ben ik begonnen met het verzamelen van lavastenen via tweedehands websites. Het betreft allemaal hergebruikt lava materiaal uit oude tuinen of wat is gebruikt als materiaal rondom vijvers. De kwaliteit van de lava is verschillend, van o.a. zware massieve lava tot lava-light materiaal wat erg licht en veel poriën bevat.

De lavatuin is verder opgebouwd met oude Bentheimer troggen en oude Bentheimer putringen. De troggen zijn van diverse afmetingen en van groot tot klein miniformaat. In deze troggen zijn o.a. kwetsbare rotsplanten gepland.

In de lavatuin staan naast rotsplanten diverse schaduwplanten, varens, bloembollen, siergrassen, coniferen, klimplanten, Helleborus soorten, Sedum en huislooksoorten, rododendrons, Japanse esdoorns, sierheesters en niet wintervaste planten als Agaves, cactussen, Aqapanthus en Aloë vera soorten.

Daarnaast is er een opgebouwde lavawand met oude granieten trottoirbanden waarop het nog een uitdaging is om echt goed planten aan het groeien te krijgen.

Afgelopen jaar heb ik een stukje crevicegarden aangelegd met o.a. oude rode flagstones (Wester zandsteen). Deze is afgelopen jaar leuk tot ontwikkeling gekomen. Tevens kweek ik stekmateriaal uit eigen tuin op voor plantenliefhebbers, familie en vrienden.

Je bent welkom op zaterdag 29 april 2023. De koffie en thee met wat lekkers staat klaar.

https://www.bezoekmijntuin.nl/tuinen/lavatuin/

Gegevens

Datum:
20 april
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

Nederlandse Rotsplanten Vereniging
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Derjan Heuver
Heidelaan 42
't Harde, 8084 JW Nederland
+ Google Maps