Februari 2021 | Lees alle columns

Bestaan er gemiste kansen in de rotstuin? ‘Nou en of’, zegt u misschien, of ‘het ligt eraan wat je bedoelt’. Nou in ieder geval geen gemiste kansen in het leven, daar hebben we allemaal waarschijnlijk wel eens last van gehad. Meer zo van, je staat met je handen in je zakken en je voeten in je klompen en je gedachten die in tweestrijd over de rotstuin staren. ‘Had ik die stenen niet wat meer zus en zo moeten leggen’, of, ‘Waarom heb ik dat gedeelte achter in de rotstuin niet direct wat hoger gemaakt?’ En zo zijn er vast ook bij u een aantal zaken in en om de rotstuin die u…achteraf…ja, altijd achteraf, anders had willen doen.

Afgelopen week hadden Dirk en ik daar een goed gesprek over. Ja, bijna niet te geloven maar het was een goed gesprek, bijna on-Dirkeriaans zou ik willen zeggen. Dirk stelde zich kwetsbaar op, filosofisch kwetsbaar. Hij krijgt dan zo’n peinzende blik in zijn ogen. Alle rotstuinfouten van de laatste jaren flitsten door hem heen, gaf hij toe. Daar was ik wel blij mee want wat gemiste kansen betreft in de rotstuin, dacht ik de kampioen te zijn. Het deed me deugd te horen. Gedeelde smart is halve smart zullen we maar zeggen.

‘Waarom doen we het nou nooit direct goed’, zei Dirk. Ja, waarom? Moeilijk te zeggen. Is het onkunde, niet goed voorbereid, te haastig of eigenlijk helemaal geen tijd genoeg voor die klus? Onervarenheid, eigenzinnigheid, misschien ook wel te enthousiast, ja, van dat laatste heb ik zeker last. Mijn vrouw vindt het meer een kwestie van ‘Nooit tevreden met’. Gelukkig zegt ze niet ontevreden. ‘Jullie zijn nooit tevreden, laat het toch eens een tijdje groeien en bloeien’, ‘het lijkt wel of elk jaar de boel op de schop moet’.

Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat niet-rotstuinmensen er maar bar weinig van snapten. Eigenlijk waren we juist altijd wel tevreden! Maar…het kan immers altijd beter of niet dan! Een idee die je opdoet in een andere rotstuin, een artikel in FA, iets wat je ziet op internet…wat nou gemiste kansen!? Helemaal geen gemiste kansen. En we kwamen tot de briljante conclusie dat het niets meer en niets minder was dan de altijd evoluerende gang van zaken in een rotstuin. De rotstuin hobby is nu eenmaal zo, kom maar op met die nieuwe ideeën.