Androsace. © Foto G.Hoek

Maart 2022 | Lees alle columns

Mensen willen graag alles benoemen, overal een etiketje op plakken. Als iets niet in een afgebakend hokje zit, vinden we het maar moeilijk om te benoemen. In de plantenwereld is dit mooi geregeld. Elk ‘beessie’ heeft een naam. In Latijn, dat dan weer wel. Soms bijna onuitspreekbaar, en af en toe niet te schrijven. Zo moeilijk. Toch zijn wij rotsplanten mensen serieus in het etiketteren van onze rotsplantjes. Helemaal als je hoort tot het soort dat zaait en stekt. Een plantje zonder naam hoort er eigenlijk niet meer bij.

Nou ja. Iedereen heeft last van verdwenen of niet meer leesbare etiketten. Vogels, weersinvloeden, onverklaarbare etiketverdwijningen. Hoort allemaal bij de hobby. Sommigen van ons maken plattegrondjes, tekeningen of foto’s, en durven de etiketten helemaal weg te laten. Ook wat mooier natuurlijk. Misschien ben ik er te lui voor, want ik ben nog een ouderwetse etiketteerder. Zo een met potlood en dan altijd met de rug van het etiket naar het zuiden in de grond steken. Net met het bovenkantje onder het split. Maar…. Ook hier verdwijnen etiketten om de al genoemde redenen.
Vriend Dirk is een namenfreak. Ja, die bestaan. Etiket weg is plant weg! Werkelijk. Hoe mooi ook, etiket weg plant op de composthoop. Nee, ook niet aan een ander geven die het leven zonder een etiket van dat plantje wel kan waarderen. Nee, dan werk je mee aan een naamloos rotsplantenbestand, welke al groot genoeg is volgens Dirk. Nou, deze oude man niet hoor.

In de loop der jaren heb ik een heel aantal Androsaces verzameld. Je kent ze wel: die zachte bolletjes met uitlopers waar weer een bolletje aankomt. In arme, schrale grond vormt zich dan een prachtig compact kussentje. Nou ja, kussentje. Ze kunnen best heel aardige matjes vormen. Prachtig om te zien. Lang bloeiend met diverse tinten roze bloemen op korte steeltjes. En…. Allemaal inmiddels zonder etiket. Op papier heb ik diverse namen staan van sarmentosa tot yunannense, maar wie is wie?
Toch doe ik ze lekker niet weg! Veel te mooi. Bij een bezoek van een NRV-lid laatst werd mij gevraagd om een stukje van dat mooie bloeiende plantje. En vanzelfsprekend ging hij met 7 verschillende Androsaces naar huis. Zonder naam, dat wel. Maar ja, ik ken ook niet iedereen van naam bij ons in de straat.

Ik wens jullie allemaal een mooi en gezond voorjaar toe!