Oktober 2018 | Lees alle columns

Officieel is een ‘dilemma’ een keuze tussen twee alternatieven die beiden even aantrekkelijk zijn. Dat laatste waag ik te betwijfelen, als ik de hoeveelheid arbeid er in betrek. Het borrelde al wat langer in mij, en regelmatig met de handen in de zakken staarde ik de rotstuin in. Rotstuinen hebben niet het eeuwige leven zoals velen van jullie ook wel aan ‘den lijve’ hebben ondervonden. Op een gegeven moment is de boel een beetje rommelig aan het worden: stenen verweren, mos, onkruid, te grote miniconifeertjes, en grond die totaal uitgeput is. Ook kom je er achter dat de ligging of de opbouw van de tuin te wensen over laat. En dan komt het ‘dilemma’.

Vriend Dirk vindt ‘opruimen die hele handel’ het beste alternatief. En toegegeven, het klinkt ook wel aantrekkelijk. Maar Dirk zegt er direct bij dat hij dit najaar écht geen tijd heeft om mij bij te staan bij dit aanlokkelijke alternatief. ‘Je hebt tijd zat op jouw leeftijd’, zegt hij, ‘heb je een mooie klus en heeft je vrouw mooi rust als jij lekker bezig bent’. Daar zit wat in, dat is waar, heel veel zelfs. In bed lag ik lang wakker en zag diverse vormen en hoogten ontstaan in mijn alpienefantasie. Het werd steeds mooier en fraaier, nieuwe ronde, nieuwe kansen.

En speurend op de computer naar zwarte grond, bigbags met stenen, split en dergelijke leek het een mooi avontuur voor de komende maanden. ‘Je zult je weer jong voelen’, voegde Dirk eraan toe. Dat waagde mijn vrouw toch wel te betwijfelen, haar blik zei meer dan de argumenten die volgden. En dat leidde tot een 2e ‘dilemma’, al gaat het nu niet op om beide alternatieven aantrekkelijk te noemen. Een ‘boze’ vrouw of een ‘tevreden’ vrouw, de keuze leek mij nogal voor de hand liggend.

Terug naar het eerste ’dilemma’. Mijn leeftijd is wat mij terug houdt, niet dat ik rollatorplichtig ben, zo erg is het nu ook weer niet. Maar een kuub of tien grond kruien, split en zand er door mengen, minimaal 8 ton stenen plaatsen, nee, dat lijkt mij ondanks de vele tijd toch een beetje teveel van het goede. Bovendien moet de oude rotstuin eerst leeggehaald worden en wat komt er dan wel niet allemaal door mijn handen. Renoveren is dus een aantrekkelijk alternatief, minder werk. Toch viel dat tegen toen ik dat eens goed ging onderzoeken. Er zou ook nieuwe grond door gemengd moeten worden, spitwerk, stenen verplaatsen, niet meer zo mini coniferen opruimen en wat nog wel niet meer.

Na twee weken ‘onderzoek’ besloot ik tot het beste alternatief, ik laat het zo.