Januari 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Allereerst voor alle lezers van deze plant van de maand een heel mooi en gezond 2019 gewenst. En dat we allemaal veel van onze mooie hobby mogen blijven genieten.

De eerste plant in dit nieuwe jaar is Daphne arbuscula. Een heestertje met een rijke bloei, dat wij allemaal ongetwijfeld wel in onze tuinen in leven proberen te houden. Een heester met een heel klein verspreidingsgebied. D. arbuscula komt alleen maar voor in een klein deel van de Karpaten in Slowakije. Daphne soorten kunnen vermeerderd worden uit zaad (direct na rijping), uit stek en door afleggen. De stek kun je het beste maken in de zomer of in het hele vroege najaar. Het slagingspercentage is nogal wisselend. Soms lukt het, maar vaak ook niet. Een stek met een hieltje is volgens de kenners beter. Ik laat het vermeerderen zelf maar over aan de echte Daphne stekkers. Het aanbod van Daphne soorten is tegenwoordig eigenlijk wel groot. Voor eenieder is er wel een soort die het beste bij de rotstuin past.

Danphne arbuscula

Danphne arbuscula

Veel soorten worden niet veel hoger dan zo rond de 30 centimeter, maar er zijn ook soorten die tot ruim 1 meter hoog kunnen worden. Let daar dus goed op bij het aanschaffen van een Daphne. De grondsoort is voor veel soorten wat basisch of zelfs wel wat kalkrijk. Maar er zijn ook soorten die liever in een zure grond groeien. Raadpleeg hiervoor het internet of lees gewoon ouderwets in een goed rotsplantenboek. Sommige soorten kunnen door snoei van de scheuten vrij compact gehouden worden. Weer andere soorten hoef je nooit te snoeien, zoals Daphne petraea. Dit is gelijk ook een van de kleinste soorten die uitermate geschikt is voor het planten in tufsteen. Tijdens de jaarlijkse rotsplantenverkoopdagen in de Botanische Tuinen in Utrecht is vaak een groot assortiment te koop. Voor ieder wat wils. Al is het alleen maar voor de overweldigende geur in het voorjaar als deze mooie heesters in bloei staan.

Luuk Vermeer