Rhodiola rosea, syn. Sedum rhodiola

September 2022 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

De Rhodiola rosea komt voor in de Europese Alpen en Aziatische bergstreken, en groeit daar tot 2280 meter hoogte. Deze plant behoort tot de familie van de Crassulaceae. Het is een plant die al tientallen jaren in mijn rotstuin staat, en ze is erg sterk. De plant stelt weinig eisen aan de grond. De plant wordt in de Euraziatische traditionele geneeskunde gebruikt als een natuurlijk tonicum, en is er om fysieke en mentale prestaties te bevorderen. De plant wordt al in 2697 B.C. in China en Tibet gebruikt. Ze werd 2000 jaar geleden beschreven door de Griekse arts Dioscocorides, en vernoemd naar de roosachtige geur van de vers gesneden wortel. Deze Rhodiola bloeit lichtgeel met stervormige bloemen in mei en juni. Het blad is succulent, blauwgroen van kleur, en is tot 35 cm hoog. Op zijn mooist is de plant als de dikke stengels zich gaan ontplooien, en dat vind ik een van de sierwaarden van de plant. Wanneer de zaaddozen rijpen, zijn die bruinrood van kleur. Zie foto.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea

De planten kunnen zeer goed tegen droogte, en moeten volle zon hebben. De vermeerdering kan door zaaien en het is goed om de zaden maximaal 6 weken in de koelkast te bewaren voordat men gaat zaaien. Ook kunnen de planten vermeerderd worden door stek of door scheuren. Meestal zijn de planten sterk en probleemloos.

Er komen in Azië meer soorten voor o.a. Rhodiola ishidae, Japan, in Kazakhstan, Rh.fastigiata, rood, Rh. linariifolia, rode schermen, Rh. coccinea, rood, In China en Tibet Rh. heterodontha, en in China, Tibet Rh. kirilowii.

Geert Borgonje

gwmborgonje@ziggo.nl