Oktober 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’
Voor vele onder ons geen onbekende, al is R. myconi waarschijnlijk wel bekender. Een plant uit de familie van de Gesneriaceae, waaronder ook het bij ons overbekende kamerplantje het Kaaps viooltje behoort.
Ramonda nathaliae is in de natuur te vinden in Noord-Griekenland en in het zuiden van Macedonië. Een plant van de Balkan dus. Ze groeit daar voornamelijk in kalksteen rotsformaties en dan met name in de schaduw. Dus een belangrijk punt om rekening mee te houden, wanneer we deze plant in onze rotstuin in leven willen houden. En zeker met die zeer warme en droge zomers die we de laatste 3 jaar hebben gehad, is een plekje uit de zon zeer aan te raden. En als deze tendens zich gaat voortzetten, is het zeker een must om daar rekening mee te houden.
De Ramonda’s zijn te vermeerderen door middel van zaad. Dit is denk ik ook wel de meest gebruikte manier. Het beste is om de zeer kleine zaadjes te zaaien onder gespannen lucht. Ik deed dat voorheen vaak door gebruik te maken van een plastic bakje zoals ze die bij de Chinees gebruiken, met daarop een doorzichtig plastic deksel. Voor een derde vullen met zaaigrond en de zaden daarop uit strooien. Zorg van tevoren dat de zaaigrond goed vochtig is. Na het zaaien heel licht aandrukken, de deksel erop en in de schaduw wegzetten. Meestal kiemt het zaad in het vroege voorjaar. De kleine plantjes kunnen gerust een jaar in datzelfde bakje blijven staan, voordat ze in het tweede jaar worden opgepot. Natuurlijk moet je zorgen dat de zaaigrond niet te droog wordt.
Een andere vorm van vermeerderen is het nemen van bladstekken. Dit moet wel heel voorzichtig gebeuren door de steel van het blad tot aan de plant te verwijderen. Heb je alleen de steel, dan krijg je wel wortels, maar geen plantje. Echt heel moeilijk is dit plantje niet, en het is een schoonheid op wat donkere plekjes in de rotstuin. Ik wens eenieder succes met dit mooie en zeker niet grote plantje. De foto bij deze plant van de maand is natuurlijk gemaakt in de Botanische Tuin te Utrecht en is daar te vinden in de overbekende bollen bij de ingang. Luuk Vermeer
Luuk Vermeer
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.