November 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Diegene die mij wat beter kennen, weten waarschijnlijk ook wel dat ik een zwak heb voor deze plantenfamilie. In het voorjaar, wat nu nog heel ver weg lijkt, komen deze prachtige planten in bloei voordat de bladeren gaan verschijnen. En juist die bloemen zijn zo mooi, dat ik altijd maar weer het fototoestel pak, om er toch weer foto’s van te maken. En zo gaat het al vele jaren in het voorjaar. Deze Pulsatilla bungeana vormt hier geen uitzondering op. De P. bungeana komt uit het Altaigebergte in Rusland. Een van de koudste gebieden op onze planeet. Dus een paar graden vorst is dan ook geen enkel probleem. Veel Pulsatilla’s groeien in schrale, kalkrijke graslanden, waar het in de zomer erg droog kan zijn. Ook dat is voor deze plant geen probleem. Voor een goede groei in onze rotstuinen is het niet echt noodzakelijk dat die grond ook kalkrijk moet zijn. De plant in mijn tuin staat gewoon in de bestaande grond die daar aanwezig is. Dat is een vrij droge en zanderige grond, maar zeker niet kalkrijk.

Pulsatilla bungeana

Pulsatilla bungeana

Pulsatilla’s behoren tot het geslacht Ranunculaceae. Dat betekent dat Pulsatilla’s het beste te vermeerderen zijn door de aanwezige zaden direct, nadat ze rijp zijn, te zaaien. Dat geeft ook de beste resultaten. Na het zaaien duurt het vaak maar 2 tot 4 weken voordat de zaden beginnen te kiemen. Deze planten hebben een penwortel. Daarom laat ik de zaden niet al te lang doorgroeien voordat ik ze in een potje oppot. Dat geeft bij mij de beste resultaten. Een plant die al vele jaren in onze tuinen staat, is door de lange penwortel vrijwel niet meer met succes te verplanten. De tweede vermeerdering die tot resultaat kan leiden, is wortelstek. Ik heb dat in het verleden wel eens vaker uitgeprobeerd, maar meestal zonder veel succes.

Het verdorde blad laat ik in de winter gewoon op de plant zitten. De plant wordt dan ook tegelijk beschermd tegen de ongemakken in de winterperiode. Voor de vogels in onze tuinen is het ook een bron van eten, omdat er vaak veel insecten in de plant kunnen zitten. Er moet wel opgelet worden dat het blad net voordat de bloemen gaan verschijnen, verwijderd worden. Zo is de natuurlijke kringloop weer compleet. Ik wens iedereen veel plezier met deze vaak gemakkelijke plantengroep.

Luuk Vermeer