Zoomlezing Harry Jans

Aangezien het nog wel even kan duren voordat wij elkaar weer op een lezingendag of andere activiteit kunnen ontmoeten (we hopen natuurlijk nog op de verkoopdag in april) zijn wij heel blij met het aanbod van Harry Jans om op woensdag avond 24 februari, om 20.00 uur via Zoom een lezing te verzorgen getiteld “Mega Alpines”. De lezing zal ongeveer een uur duren.

Om deze lezing bij te wonen dient men de beschikking te hebben over een laptop, tablet of een smartphone. Nadere informatie over hoe men de lezing kan volgen wordt binnenkort op de NRV website, de Facebook pagina van de NRV en het VRV forum geplaatst. Daarnaast wordt deze informatie ook rondgemaild naar alle leden die zich aangemeld hebben voor de mailinglijst. De link, om de lezing te volgen zal enkele dagen voorafgaand aan de lezing op de NRV website geplaatst worden, achter het inlog gedeelte.

“Mega Alpines”

Soms vraag je je wellicht wel eens af hoe het komt waarom er zoveel verschillen zijn in de grootte en vorm van alpiene planten op de verschillende bergstreken in de wereld. Als je in Europa gaat kijken worden alpiene planten over het algemeen steeds kleiner en compacter naar mate je hoger in de bergen komt. Denk maar eens aan bijvoorbeeld Saxifraga caesia. En vergelijk dat dan eens met Saxifraga longifolia! Die is niet zo compact. Dezelfde familie maar grote verschillen. Elders op de wereld worden sommige alpiene planten zelfs wel 10 m hoog zoals Puya raimonii in Peru op 4000 m. Wat is hun strategie om toch te overleven? Harry neemt ons mee om verschillen in habitat en groeiwijze nader toe te lichten.