Mei 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

In deze tijd bloeien de Irissen al volop of zijn ze zelfs al uitgebloeid. Dat is gelijk het enige nadeel van dit prachtige plantengeslacht, want meestal bloeien Irissen als het in ons land warm en zonnig is en daardoor bloeien ze maar een paar dagen. Ik heb deze maand gekozen voor een echt lage en compacte soort. Iris reichenbachii komt voor in de Balkanlanden, zoals Griekenland, Bulgarije, Roemenië en de voormalig Joegoslavische landen. Ze groeien daar op zeer doorlatende graslanden in de volle zon. Vaak is het daar in de zomer droog en warm, en in de winter koud met sneeuw.

Iris reichenbachii

Iris reichenbachii

Er zijn rond de 300 soorten Irissen bekend volgens de Encyclopaedia of Alpines. Een uitgave van de AGS. Veel soorten vormen een soort van verdikte wortelstokken, die gemakkelijk na de bloei gescheurd kunnen worden. De andere vermeerdering is natuurlijk door het zaad te zaaien, en dan het liefst zo spoedig mogelijk na rijping. De zaden kiemen dan meestal het volgende voorjaar. De kleur van de bloem is variabel en zit tussen geel en zeer donker paars in met vaak veel tussenvormen in kleur.

De plant op de foto is in mijn tuin maar 9 centimeter geworden en de maximale hoogte is niet meer dan 15 centimeter, dus ideaal voor in onze rotstuinen. Ook in cultuur hebben ze het liefst de volle zon en hoge temperaturen in de zomer zijn geen probleem. Veel sproeien is voor deze plant in de zomer niet nodig. Ook een mestgift is niet echt gewenst, dus deze plant is geschikt voor de wat ‘luiere’ mensen.

Regelmatig wordt deze soort bij enkele kwekers op de verkoopdagen wel aangeboden. Het is dus niet moeilijk om er een aan te schaffen en anders is er altijd wel een andere soort te vinden tussen al het andere schoons wat daar te koop is. Gewoon doen dus en ten volle van genieten.
Dat doe ik ook!

Luuk Vermeer