November 2018 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’
Deze keer geen echte rotsplant, maar een plant die ook bij veel van onze leden in de belangstelling staat. Net als veel andere soorten orchideeën. Dat is ook goed te zien op de verkoopdagen in Utrecht. Diverse leden en verkopers hebben vaak allerhande soorten orchideeën te koop. Want ook in de bergen kom je tijdens je wandelingen verschillende soorten tegen. Een logisch gevolg dus dat er veel soorten te vinden zijn in onze rotstuinen. Epipactis palustris is meestal te vinden in vochtige en kalkrijke duinvalleien en vochtige graslanden.
E. palustris heeft een enorm verspreidingsgebied dat zich uitstrekt van Europa tot en met Azië en zelfs tot in Japan. In cultuur is het een vrij makkelijke plant die zich vaak vermeerdert door ondergrondse uitlopers. Op deze manier worden zo grote bestanden gevormd, tot wel enkele tientallen exemplaren. Vermeerdering uit zaad kan natuurlijk ook. Orchideeën hebben zeer kleine zaden die met honderden tegelijk verspreid worden door de wind. Deze soort geeft altijd voldoende zaden, ook in de tuin. Zo is er bij mij een kolonie ontstaan in een van de droogste stukken in de rotstuin. Een zeer vreemde plek voor een plant met als achternaam ‘palustris’. Normaal is de hoogte van deze soort variërend van 10 tot 40 centimeter. Maar de planten in dat droge stuk van mijn tuin werden niet hoger dan 10 tot 15 cm. En oogden zeer compact. Na een paar jaar was deze zaailing uitgegroeid tot een plant met wel 40 bloeistengels. Een genot om naar te kijken.
Mijn ervaring in de eigen tuin is dat orchideeën zich na verloop van tijd beginnen uit te zaaien in vooral wat grotere pollen Saxifraga- en Iris-cultivars. Ook de bekende Rietorchis (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa) vond ik vaak tussen deze plantensoorten. In het begin nog een klein groen blaadje, maar vaak na 3 jaar begon deze wel te bloeien. Waarschijnlijk hebben deze soorten een micorhizaschimmel in en tussen de wortels waarop orchideeën kunnen kiemen. Zonder schimmel, geen orchideeën.
Luuk Vermeer
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.