Augustus 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’
Misschien een wat onbekende soort voor velen. Deze Campanula wordt ook niet veel aangeboden tijdens de verkoopdagen in Utrecht. Jammer, want het is best een hele mooie soort die zijn herkomst heeft op Kreta. Deze Campanula is daar endemisch, wat wil zeggen dat deze soort alleen daar in het wild te bewonderen is. Deze plant is te vinden op een hoogte van 1000 tot 1450 meter. En komt daar alleen voor op de berg Afendis Kavousi in het oosten van Kreta. Het is een echte kalkminnende soort, dus dat is gelijk een goede indicator hoe deze plant in onze rotstuin te kweken is.
Ik heb deze plant al enige jaren in cultuur in de alpiene kas. Daar is het een probleemloze plant die al jaren een goede tot rijke bloei vertoond. De plant sterft in het najaar bovengronds af, maar laat wel altijd zien dat er in de rozet van de plant nog nieuw leven zit voor het volgende groeiseizoen. Volgens het boek ‘Dwarf Campanulas’ van Graham Nicholls is deze plant ook buiten te kweken. De beste plek daarvoor is in een trog, maar ik vermoed dat een plekje in tufsteen ook zeker tot de mogelijkheden behoort. Helaas heb ik dat nooit uitgeprobeerd. Wel moet deze Campanula met een glasplaatje beschermd worden tegen te veel vocht in de winterperiode.
De plant kan vrij eenvoudig vermeerderd worden uit zaad, dat het beste gezaaid kan worden vlak voor de winter. Deze Campanula geeft ook voldoende zaad. Vorig jaar heb ik ook voor het eerst zaad gewonnen en dat ging eigenlijk vrij eenvoudig. De zeer fijne zaden heb ik rond de kerstdagen gezaaid en in het voorjaar was de kieming tot mijn verbazing heel goed. Dus nu heb ik ook enkele planten opgepot en doorgekweekt, zodat ik nu wat extra planten heb om in de tuin uit te proberen.
Het leuke van meerdere planten te hebben is, dat je dan het verschil in groei goed kan volgen. Een plant die buiten in de tuin groeit, blijft vanzelf veel compacter dan een plant in de alpiene kas. Het is zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar deze hele mooie Campanula. Helaas gooit het corona virus alles in het honderd, zo ook de bekende verkoopdagen in de Botanische Tuin in Utrecht. En dat is jammer, want ik had een aantal mooie plantjes klaar staan voor de liefhebbers. Misschien in het volgende voorjaar. Ik hoop u dan weer te zien.
Luuk Vermeer
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.