April 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’
Deze maand een keer geen bloeiende plant maar wel een plant die in geen enkele rotstuin mag ontbreken. Tenminste, dat is mijn bescheiden mening. Deze plant is bij vele bekend onder de naam muurvaren. In iedere rotstuin staan veel bloeiende gewassen. Maar voor de broodnodige rust in een rotstuin mogen groene planten en dwergheesters en dwergconiferen zeker niet ontbreken. Juist in de koudere wintermaanden geven deze groenblijvers net dat beetje body aan een rotstuin. In ons land is het muurvarentje veel te vinden op oude stadsmuren. Ze verlangen daar een plek in de volle zon, maar ook halfschaduw plekken zijn geen probleem.
Maar het is vaak wel een probleem om dit varentje te kunnen kopen. Want het wordt maar heel zelden tijdens een verkoopdag aangeboden. Mijn ervaring om dit kleine en sierlijke varentje in de tuin te kweken is, om op een plek waar ze groeien 1 of 2 blaadjes met rijpe sporen mee te nemen. Laat dan de wind de sporen in de tuin verspreiden en gewoon afwachten wanneer ze zich ergens gaan vestigen. Dit proces kan enkele jaren duren, maar op een gegeven moment komen ze vaak vanzelf wel op plekjes waar je ze niet verwacht, of waar je met goed fatsoen geen plantje kan poten, omdat er gewoon geen ruimte is. Het heeft bij mij 2 jaar geduurd nadat wij verhuisd waren en na aanleg van een nieuwe rotstuin, voordat de eerste jonge plantjes zichtbaar werden. Ik moet wel aangeven dat deze manier van zaaien het beste werkt bij een rotstuin die is gemaakt met tufsteen. Het is niet moeilijk te raden waarom precies bij tufsteen, want die is namelijk poreus en vaak kalkrijk. En dat is nu net de beste plek voor dit kleine varentje.
Misschien zijn er leden binnen de vereniging die heel andere ervaringen hebben met de kweek van dit mooie varentje. Mijn zwager, die al jaren lid is van de varenvereniging, geeft wel eens aan dat ze daar soms wel verkrijgbaar zijn.
Een andere mogelijkheid is dat er tijdens de najaarsverkoopdag wel planten te vinden zijn, omdat er dan veel andere kwekers ook aanwezig zullen zijn. Het is volgens mij zeker de moeite waard. En anders toch maar 1 of 2 blaadjes plukken en de natuur zijn gang laten gaan.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.