Oktober 2022 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

x Ramberlea ‘Inchgarth’

Deze bijzondere kruising tussen Ramonda myconi x Haberlea ferdinandi – coburgi  ‘Connie Davidson’ vind zijn oorsprong in 1996 en bloeide voor het eerst in 1999. De kruising is gemaakt door Maureen en Brian Wilson uit Schotland UK. Zo’n 10 jaar geleden heb ik een plant gekregen van Harry Jans, en ik probeer deze plant ook voor onze rotsplantenliefhebbers in cultuur te brengen.

Deze plant behoort tot de familie van de Gesneriaceae. Op de twee foto’s die ik erbij heb gedaan kun je zien dat ik een bakje met zijrozetten heb gemaakt, wat vrij gemakkelijk ging in een stekbox onder glas of plastic.

Stekken Ramberlea

De eerste planten staan bij mij in de alpine kas met op de voorgrond een Primula allionii.

x Ramberlea 'Inchgarth'

De planten staan bij mij uit de zon in een humusrijk mengsel. De planten kunnen heel goed tegen droogte, en net als bij gewone Ramonda’s schrompelen de bladeren een beetje in, maar na een watergift zuigen de planten zich weer vol. In rotstuin zou je de plant tussen twee rotsen kunnen planten maar dan wel van de zon af. Ze maken dan mooie kleine rozetten vaak met zijrozetten. Zaden heb ik nooit gezien aan de planten, wat vaak ook gebruikelijk is bij dergelijke kruisingen.

Geert Borgonje

gwmborgonje@ziggo.nl