September 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Deze keer eens niet een plant die we in de bergen zullen vinden, maar wel een plantje dat waarschijnlijk in veel rots/veentuinen te bewonderen is. Ik liep deze week door de tuin en stopte bij mijn kleine stukje vochtig veenmoeras.

Mijn oog viel daarbij op dit plantje dat al zeker 3 maanden staat te bloeien en zich prima thuis voelt in een vochtig, zuur milieu. En in veel rotstuinen zal een stuk turftuin niet ontbreken. Dus gewoon op zoek gaan naar dit makkelijk te houden plantje. Ik weet bijna zeker dat u er net zo van zult genieten als ikzelf.

Wahlenbergia hederacea

Wahlenbergia hederacea

Deze soort is te vinden in het westen van Europa en dan met name in Ierland en Engeland, maar ook in ons eigen land. En zelfs in Duitsland, waar deze soort zijn absolute noordoost grens bereikt. In ons eigen land is het een zeer zeldzame verschijning en maar in een paar uithoeken te vinden. Maar in mijn eigen kleine zure moerasje groeit het tegen de klippen op, zonder dat het echt een invasieve soort gaat worden. Begeleidende soorten in dit biotoop zijn o.a. tormentil, ronde zonnedauw, Swertia perennis, Gentiana sino-ornata, en teer guigelheil.

Wahlenbergia behoort tot de familie van de Campanulaceae en is gemakkelijk te kweken uit zaad. Maar misschien veel makkelijker is het om deze plant te scheuren. Je hebt snel een heel stel nieuwe plantjes door deze tweede methode te gebruiken. Ze worden ongeveer 5 tot 10 centimeter hoog en hebben eigenlijk liggende slanke stengeltjes. Vooral de bloeitijd valt op, want je kunt van mei tot oktober van de bloei genieten.

De winterhardheid is tot nu toe geen probleem, maar een echte elfstedenwinter zou deze plant wel eens niet kunnen overleven, gezien de zuidwestelijke groeiplaats binnen Europa. Maar ondertussen blijven we maar gewoon genieten van dit o zo makkelijke plantje.

Luuk Vermeer