Colchicum

September 2022 | Lees alle columns

Excuus!
Ik was het niet van plan. Daar gaan we weer met het weer. Maar wat wilt u met een zomer als deze. En…. Voorbij is ze nog niet. Terwijl ik dit episteltje schrijf is het zo’n 25 graden. Gelukkig geen 35 meer. Maar wie zegt dat dit niet meer kan? En dan even over de nattigheid. Regen dus. Wat was dat ook weer? “Het is nat, en het komt uit de lucht!”, riep het kleinkind van de buurman over de heg, en hij lachte terwijl hij een soort regendansje deed. Ja, kinderen. Ik probeerde terug te peinzen in mijn herinneringen. Naar warme zomers toen ik rond de 12 jaar was. Maar nee. Er kwam niks omhoog.
Voor ons als rotstuinliefhebbers is zo’n zomer niet fijn. Zeker niet. Arme rotsplantjes. Toch, ja toch, verbazen zij mij dan ook weer wel! Soortjes die je verwacht te zien verdwijnen als ‘sneeuw voor de zon’ – jaja, zelf bedacht deze metafoor – hielden het uit. En dan vond ik het ook weer verbazend dat sommige zonminners het loodje legden. Maar, eerlijk is eerlijk, ik heb de kraan flink opengedraaid deze zomer en de watermeter heeft denk ik nog nooit zo’n hoge stand genoteerd. Ik denk dat ik er veel mee gered heb.
Komend weekend is er de ‘liefhebbersmarkt’ in Utrecht. Helaas kan ik zelf niet. Maar vriend Dirk gaat op Bollenjacht, en heeft een ‘verlanglijstje’ van mij gekregen. Benieuwd wat hij kan vinden. Nieuwe rotsplantjes aanschaffen is altijd weer een feestje, vind ik. Het verveelt nooit! Benieuwd ben ik ook of de markt goed bezocht gaat worden. Want zouden er ook mensen afhaken door al dit warme zomergedoe? Ik weet het niet. Zelf zie ik de warme zomers als uitdaging; een hindernis die we moeten en kunnen nemen.
Blij verrast was ik door de vroege bloei van de Colchicums hier. Tijdens het water geven vorige week op een avond staarde mij ineens een aantal mooie blije exemplaren aan! Gelijk voelde ik mij wat beter en keek over het leed van enkele door de zon beschadigde rotsplanten heen. Het deed mij denken aan de titel van een boek welke ik jaren geleden las. De schrijver ben ik even kwijt, maar de titel paste goed bij mijn gevoel: ‘De herfst zal schitterend zijn’.