Augustus 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Zoals de naam al aangeeft, ligt de oorsprong van dit mooie viooltje op- en rond de Kasbek, een ruim 5000 meter hoge berg in de Caucasus. Deze soort is al vele jaren in cultuur, maar je ziet ze zelden op de Rotsplantendagen aangeboden worden. Zelf heb ik deze soort al zeker 15 jaar in cultuur en ik heb toen een plantje gekocht op de voorjaarsmarkt in de Uithof, bij Martijn Jansen.

Viola ‘Mount Kasbek‘

Viola ‘Mount Kasbek‘

Het is een probleemloos plantje dat het op ieder plekje in de tuin goed doet, zelfs in de volle zon bij temperaturen van 40 graden Celsius. Een alleskunner dus. In de volle schaduw wordt deze gewoon wat groter dan in de volle zon. Helaas kan ik op het web weinig over dit viooltje vinden, dus ik spreek hier geheel uit eigen ervaring. De bloeitijd valt gemiddeld in de maanden maart en april en soms wel wat nabloei in de zomermaanden. De vermeerdering is niet moeilijk, want ze geven voldoende zaden die al weer vrij snel na het zaaien ontkiemen. Soms zijn het ook wel koude kiemers. Dat wil zeggen, dat er eerst vorst overheen moet gaan.

Een plaag is het nooit geworden. Dus wieden is niet echt nodig. V. ‘Mount Kasbek‘ wordt niet hoger dan 5 tot 6 centimeter en past dus perfect in onze rotstuinen. De kleine blaadjes hebben een mooie glans en de bloemetjes hebben een mooie paars/purperen kleur. Het is gewoon een van de ruim 500 soorten viooltjes die volgens mij zeker de moeite waard is om in onze rotstuin aan te planten. Dus gewoon op zoek gaan bij de hobbykwekers.