Mei 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Een plant die misschien niet heel makkelijk is, maar zeker de moeite waard is om ermee te experimenteren. Het verspreidingsgebied is te vinden in Libanon en Turkije. De plant groeit daar in schrale grond, in screes, maar ook in rotsspleten.
Komt voor tot een hoogte van rond de 3000 meter en krijgt daardoor ook een echt alpiene uiterlijk. Op die hoogte vormt deze plant ook echte kussens, terwijl die in onze tuinen meestal matvormend zijn. De bloeitijd in ons land is meestal in de maanden april en mei.

Veronica caespitosa

Veronica caespitosa

De vermeerdering van deze mooie plant is vrij eenvoudig. De makkelijkste manier is misschien wel uit zaad, maar dat moet je dan wel kunnen krijgen. De manier die ik zelf gebruik, is het nemen van stekken. De beste tijd om dit te doen is in de zomermaanden als de plant in de groei is. Het nog zachte en groene stekhout vormt dan redelijk makkelijk wortels.

De beste plek in onze rotstuin is een zeer zonnige en droge plek. Ik heb met deze plant geen ervaring hoe het gaat als je een jonge plant in tufsteen plant. Maar ik vermoed dat het ook zeker tot de mogelijkheden behoort. Uiteraard is deze plant ook redelijk makkelijk te kweken in een pot in de alpiene kas. Daar heeft het natuurlijk ook de beste bescherming in de winter. Buiten in de tuin is het raadzaam om deze soort in de winter te beschermen met een glasplaatje. Want regen is in de winter wel vaak funest voor deze schoonheid.

Een beetje kalk in de grond is raadzaam, omdat deze soort ook vaak groeit in kalkgesteente. Helaas hebben we dit voorjaar geen verkoopdag gehad in de Botanische Tuinen. Dus moeten we wachten tot in het najaar, lees begin september, om op zoek te gaan naar deze heel fraaie rotsplant.

Luuk Vermeer