April 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: geen plant voor beginners, maar wel de moeite van het kweken waard. Ruim 20 soorten telt dit geslacht en is afkomstig uit de Rockies in de Verenigde Staten. En komt daar voor in de staten Montana tot Utah en Colorado. Deze soort is te vinden tot op grote hoogte in scree en puinvelden en groeit daar in de volle zon. Alle Townsendia’s behoren tot de familie van de Compositae.

Om deze soorten in cultuur te kweken is het nodig dat er een plek in de rotstuin is die in de regenschaduw ligt en toch ook de volle zon krijgt. Want daar houden ze van. Misschien is het aan te bevelen om deze soort(en) in de alpiene kas te kweken. De plant op de foto wordt gekweekt in de alpiene kas. Op dit moment staat de plant in volle bloei.

Townsendia hookeri

Townsendia hookeri

Wilt u deze planten toch in de rotstuin proberen dan is het wel noodzakelijk om ze te planten in een zeer goed doorlatende grond. Dus heel veel steenslag zal een must moeten zijn en in de winter zeker afdekken met een glasplaat. Ik heb zelf in maar één tuin in ons land Townsendia’s gezien en dat was al vele jaren geleden.

Enkele jaren geleden waren er een tiental soorten te bewonderen in de tuin van de familie Strumpf in Wernigerode in Duitsland. Maar daar werden deze planten bij de eerste spetterregen al afgedekt met grote kunststof ramen. Dus de planten werden daar nooit nat door de regen. Vermeerderen is meestal niet zo moeilijk, want Townsendia’s vormen vaak voldoende zaden die vrijwel direct nadat ze rijp zijn , gezaaid moeten worden. Meestal kiemt het zaad al binnen een maand.

Misschien hebt u na het lezen van dit artikel en het zien van de foto toch de kriebels gekregen om deze plant te gaan proberen. Ga dan zeker naar de komende verkoopdag van onze mooie vereniging en probeer of u daar een paar soorten kunt bemachtigen. Townsendia’s zijn zeker de moeite van het proberen waard.