Soldanella montana

Februari 2022 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand

Deze Soldanella montana is een algemeen voorkomende soort in onze Alpen, vaak op grotere hoogte. Dichtbij de sneeuwvelden die aan het smelten zijn weten ze door de smeltende sneeuw heen te breken. In het Nederlands wordt dit rotsplantje Alpenklokje of bergkwastjesbloem genoemd. Het is een familielid van onze bekende Primula-familie. Het plantje kan 10 tot 20 cm hoog worden. Het komt algemeen voor in de Europese Alpen, Pyreneeën en Karpaten op grote hoogte. De kleur is violetblauw, de plant is kalkminnend en groeit op vochtige steenachtige bodem. Ze komen voor in de Alpen vanaf 1600 tot 3100 meter.

Soldanella pusilla in de sneeuw

Soldanella pusilla, in sneeuw

Een andere soort is Soldanella pusilla, ook wel kleine kwastjesbloem genoemd en kan massaal aan de randen van sneeuwvelden voorkomen. Is maar 2 tot 10 cm hoog en heeft meer gesloten bloemen die aan de rand ingesneden bloemblaadjes hebben. Soldanella montana heeft grotere  en dieper ingesneden bloemen. Ze hebben knikkende bloemen. De naam pusilla betekent in het latijn: ‘erg klein’. Deze soort moet zuur staan.

In cultuur vind ik S. montana niet altijd even gemakkelijk omdat ze een koele standplaats eisen die niet moet uitdrogen. De vermeerdering geschiedt door zaaien en scheuren van de planten. Het beste kan men deze planten onder schaduwgaas kweken.

Geert Borgonje

gwmborgonje@ziggo.nl