Februari 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Nog heel even en dan barst het voorjaar weer uit zijn voegen, met groei en heel veel kleur. Daarom heb ik deze keer gekozen voor een van de vele Saxifraga kruisingen die inmiddels bekend zijn. Volgens de kenners bestaan er inmiddels tussen de 750 en 1000 verschillende vormen en kruisingen binnen het Saxifraga geslacht.

Ik heb gekozen voor S. ‘Louis Armstrong’ omdat ik het een van de meest kleurrijke vormen vind binnen alle cultivars die er in de loop van vele jaren zijn ontstaan. Vooral de kleur van deze Saxifraga vind ik heel spectaculair en daardoor valt deze vorm ook enorm op in onze rotstuin. De kruising is ontstaan aan het eind van de jaren 90 en is gemaakt door J. Bürgel en O. Maixner. De beide voorouders zijn S. lowndesii en S. x poluanglica. Om deze kruising te vermeerderen moet er natuurlijk een stek van gemaakt worden. Maar dat geldt natuurlijk voor alle kruisingen die er bestaan. Het is ook mogelijk om er zaad van te winnen en dat uit te zaaien, maar dan ben je natuurlijk wel de echtheid van deze mooie kruising kwijt. Het is wel heel verrassend wat de resultaten zullen zijn. Er kan dan van alles ontstaan. Dit laat ik liever aan de Saxifraga vermeerderaars over. Want dit is een tijdrovend proces en kan ook weer jaren duren. Veel van deze kruisingen belanden later op de composthoop omdat ze het niet waard zijn om verder mee te kweken. Ik heb dit zelf een keer kunnen zien bij de bekende Saxifraga kweker Karel Lang in Tsjechië.

Saxifraga 'Louis Armstrong'

Saxifraga ‘Louis Armstrong’

In onze rotstuin is deze plant goed bruikbaar op een naar het noorden gerichte plek in de tuin. Dus absoluut niet in de felle zon. Zeker als we weer zo een zomer krijgen als vorig jaar, kan dat veel slachtoffers geven. Gewoon veel te heet. Deze kruising is ook heel goed bruikbaar in een trog of in tufsteen. Maar ook potcultuur in de alpiene kas behoort tot de mogelijkheden. Tijdens de jaarlijkse jaarvergadering van onze mooie vereniging is het vaak mogelijk om een van de vele kruisingen aan te schaffen. Want voor een ieder is er wel een of zijn er meerdere aanwezig om je keus te maken. De een vaak nog mooier dan de ander. Kom dus met grote aantallen naar de vergadering en sla je slag. Je bent in ieder geval van harte welkom.

Luuk Vermeer