Maart 2021 | Lees alle columns

Van Nederlanders wordt gezegd dat ze veel over het weer praten. Zelf denk ik dat dit overal hetzelfde is, waar dan ook. Vooral tuinliefhebbers zijn altijd wel geïnteresseerd in de weersomstandigheden. Zeker als je een karweitje in gaat plannen. Leeftijd heeft daar ook mee te maken. Met mijzelf heb ik alweer heel wat jaartjes geleden afgesproken dat ik niet meer in de rotstuin hoef te werken als het regent. Daar houd ik mij erg goed aan.
De kleine koudeprikkel afgelopen maand verraste behalve met vorst ook met redelijk lage temperaturen. Ik kreeg de indruk, kijkend en luisterend naar de media, dat er een ijstijd zijn intrede had gedaan! Visioenen van de Elfstedentocht werden bij sommigen al bijna werkelijkheid, men noemt dat ‘Elfstedenkoorts’ en dat klopt. Bij hoge koorts gaat men ijlen, bij een paar dagen vorst blijkbaar ook. Zegt u nu niet, daar heb je die oude nukkige brombeer weer, nee hoor, vroeger heb ik veel geschaatst en ik gun het iedereen. En ook ik genoot van de mooie plaatjes op televisie. Prachtige beelden! Maar overdrijven is – de laatste jaren in Nederland – ook een vak.
Prachtig vond ik ook mijn rotstuin onder de sneeuw. Een lekker warm dekentje tegen de vorst. Want neemt u van mij aan dat zonder sneeuw en met die wind de schade groot zou zijn geweest! Aan de ene kant vond ik het wel jammer dat het zo snel voorbij was. Ook egoïstisch, want ik hoef er niet meer op uit in tegenstelling tot de nog wel werkenden. Maar ik gebruik het zinnetje dat Dirk mij enige jaren terug leerde steeds meer: ‘Het is wat het is’. En dat is ook zo, want een paar dagen later zaten we op het inderhaast buitengezette terrassetje koffie te drinken. En te genieten van de verbazingwekkend goed onder de sneeuw vandaan gekomen krokussen en sneeuwklokjes.
Toch is het rustig blijven geblazen want het is nog maar net begin maart. Want net als de Elfstedenkoorts bij schaatsers, slaat de voorjaarskoorts toe bij rotstuinliefhebbers! En dan krijg ik visioenen van te snel begonnen projecten en karweien in de rotstuin die stil komen te liggen door sneeuw en vorst eind maart, begin april. Ik wens jullie een goed en veilig voorjaar!