December 2018 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Terwijl ik deze plant van de maand beschrijf, is het buiten donker, is het koud en regent het. Op dit soort momenten denk ik wel eens aan al die vakanties in de bergen van Europa en krijg ik direct zin om weer in de zomermaanden ergens in het Alpengebied rond te lopen. En dan is deze plant altijd wel van de partij. In het hele Alpengebied is deze plant te vinden. Zowel op kalkrijke gronden als op meer zure plaatsen. De foto bij dit artikel is gemaakt op de Gamsgrubenweg in de buurt van de Grossglockner. Voor velen een bekende plek.

Ranunculus alpestris

Ranunculus alpestris

Maar deze plant is ook in onze rotstuin niet echt moeilijk om in cultuur te kweken. De grondsoort is niet zo belangrijk, als de grond maar voldoende afwatert. Een plaats in het volle licht of zelfs in de zon is wel aan te raden. Het vermeerderen van deze soort is net zoals bij alle Ranunculaceae mogelijk door de zaden direct na dat het rijp is te zaaien. Of zo spoedig mogelijk na ontvangst van de zaden. Bij wat grotere planten is het ook mogelijk om deze te scheuren. De beste tijd hiervoor is het vroege voorjaar zodra de nieuwe groei zich aankondigt. Om deze leuke soort langdurig in cultuur te kweken vind ik het wel noodzakelijk om de planten in het groeiseizoen een paar keer bij te mesten. Dan bloeien ze vaak ook het beste. Ik doe dat gewoon met wat vloeibare meststof. De bloei is dan ook wel wat beter.

Het is een plant die weinig ruimte inneemt en nooit invasief zal worden. Kortom, gewoon een plant die in elke rotstuin thuishoort. Er zijn ook dubbelbloemige variëteiten bekend en dat maakt het zoeken meer dan waard. Als laatste een tip: op zoek gaan naar deze mooie plant op de verkoopdagen van de NRV.

Luuk Vermeer