April 2018 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Het geslacht Primula is enorm groot met meer dan 400 soorten, verspreid over een groot deel van de wereld. En dan heb ik het nog niet over alle cultivars die er inmiddels worden aangeboden. Deze maand heb ik gekozen voor deze zeer vroeg bloeiende soort die zijn verspreidingsgebied heeft in het oostelijke deel van Europa. De planten die ik al vele jaren in cultuur heb bloeien vaak al eind januari en bloeien door tot zeker in de maand april. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat onze winter voor ons in petto heeft. Maar ook deze winter hebben de planten alles goed doorstaan. Ze bloeiden al toen wij die ellendige koude dagen hadden met die straffe wind. Ik moet wel zeggen dat ze na die dagen even niet meer om aan te zien waren, maar ze hebben zich weer prima hersteld en staan nu in volle bloei. Misschien is het geen echte rotsplant maar het is zeker een aanwinst voor de gewone tuin of voor de bostuin. Al moet ik wel zeggen dat ik deze plant in mijn oude rotstuin wel in de rotstuin had staan en met veel succes. In mijn nieuwe tuin gebruik ik ze meer in de gewone tuin en ze groeien daar op een plek in de volle zon. Ook heb ik planten staan die niet of nauwelijks zon krijgen, en die bloeien toch een stuk minder rijk.

Primula vulgaris subspecies sibthorpii

Primula vulgaris subspecies sibthorpii

De grondsoort is niet moeilijk. Gewone tuingrond is een prima plek. Vermeerderen is kinderlijk eenvoudig. Gewoon de planten scheuren die groot genoeg zijn. Ik doe dat meestal na de bloei of in het late najaar. Tijdens het scheuren van de planten halveer ik het blad om de verdamping wat tegen te gaan. Mijn ervaring is dat het dan net wat beter gaat. De planten zullen spoedig nieuwe bladeren krijgen en weer goed aan de groei komen. Voor de liefhebber van deze plant is het de moeite waard om tijdens de komende rotsplantenverkoopdag er naar op zoek te gaan. Al moet ik wel toegeven dat deze plant maar zelden wordt aangeboden. Misschien maakt onbekend, onbemind. En dat is wel jammer.

Luuk Vermeer