September 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

We zitten inmiddels aan het eind van de zomer en de herfst gaat er weer aankomen. Maar voor dat het zover is, eerst nog maar even een echte zomerbloeier. Mijn keus is ditmaal een plant die ik jaren geleden op de eerste dag van een rondreis door Canada tegenkwam. Het was ook gelijk de laatste keer dat ik ze in 3 weken toeren tegenkwam. De meest noordelijke vindplaats van Phlox diffusa ligt in het zuiden van British Columbia. Ik vond ze daar op een naar het zuiden gerichte helling in een pure scree helling, dus met een uitstekende drainage. Ik weet nog dat ik best voorzichtig moest handelen met de camera, want het gesteente was behoorlijk scherp. Phlox diffusa groeide daar met vele tientallen planten die in grootte varieerden, met een doorsnede van 10 tot zeker 75 centimeter. De kleur van de planten liep uiteen, van bijna geheel wit, tot de kleur die op de foto is te zien.

Phlox diffusa

Phlox diffusa

Deze Phlox-soort komt voor in een groot verspreidingsgebied, van Zuid- Californië tot in Canada en groeit bijna altijd in scree hellingen. Deze Phlox is te vermeerderen door middel van zaden en van stekken, maar ook het scheuren van planten wordt aangegeven als een middel. Ik heb geen idee of dit ook makkelijk is, gewoon een keer proberen denk ik. Stekken is volgens mij verreweg de meest ideale manier om meerdere exemplaren te krijgen, maar ook dit valt niet altijd mee.

Zo af en toe worden er op de verkoopdagen aparte Phlox-soorten aangeboden. Wellicht zit deze mooie soort er ook tussen. Het is volgens mijn bescheiden mening een echte aanrader voor onze rotstuinen. In onze tuinen is een plek in de volle zon en een zeer goed gedraineerde grond wel een vereiste om tot een mooie compacte plant uit te groeien. De soorten die ik in mijn eigen tuin heb staan, worden in de winter wel beschermd met een glasplaatje. Daarnaast hebben deze planten afgelopen zomer temperaturen overleefd van meer dan 40 graden Celsius.

Rest mij nog u succes te wensen op de eerste verkoopdag in Utrecht. Zelf ben ik dan aan het genieten van een heerlijke vakantie, zonder rotsplanten deze keer. oeite waard is om in onze rotstuin aan te planten. Dus gewoon op zoek gaan bij de hobbykwekers.