Mei 2024 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Enkele jaren geleden kocht ik op een plantenmarkt bovengenoemde plant. Ik kreeg de tip deze op een zonnige, droge plek te zetten, liefst op een muurtje of in een crevice, zodat de plant zijn bloemen kan laten hangen. Nu gaat ie het vierde seizoen in en ik moet zeggen, dat ie  niet teleurstelt.

De heesters en halfheesters van het geslacht Oreganum komen uit Zuid Europa, met name het Middellandse Zeegebied en gematigde gebieden in Azië. Deze lipbloemigen hebben aromatische bladeren en bloeistengels. Het gevolg hiervan is, dat een aantal soorten in de keuken gebruikt wordt, zoals Majoraan en Wilde Marjolein.

De bloemen zijn buisvormig met meestal dakpansgewijs staande schutbladeren. De planten geven de voorkeur aan een plekje in de zon en niet te rijke rijke , maar goed doorlaatbare grond. Ikzelf dek in de winter af met een plexiglas plaatje, maar ik weet niet, of dit echt nodig is.

Andere aangeboden soorten zijn o.a. amanum, laevigatum en de varieteit ‘Bellissimo’.

‘Amethist Falls’ is een selectie van een kwekerij uit Nebraska, USA. Het zaad hiervan is destijds geleverd door de bekende plantenman Panayoti Kelaides uit Denver. Zeker een goede selectie, want deze plant is een aanwinst in de tuin en hangt bij mij in de zomer over een muurtje heen met tientallen rode bloemen. Een aanrader dus.