Januari 2024 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Er is in verband met de klimaatverandering steeds meer aandacht voor cactussen en andere succulenten binnen onze hobby.
Een van de soorten cactussen, welke geschikt is voor de (droge) rotstuin is Opuntia humifusa. Deze Opuntia is mooi groen en heeft korte stekels en is dus iets vriendelijker voor onze handen.
Opuntia humifusa komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en het zuiden van Canada. De plant groeit daar in graslanden en zandvlaktes. Daar zijn gevallen bekend van planten, welke de winter overleefden bij temperaturen tussen -25 en -45 graden Celcius.Deze Opuntia bloeit bij ons in Juni/Juli met knalgele bloemen aan de bovenkant van de bladschijven. Er ontstaan na de bloei typische cactusvruchten op de plek van de bloemen. In het wild worden deze aangevreten door kleine zoogdieren en zo weer verspreid. Ook worden deze vruchten gegeten door de plaatselijke bevolking en worden er allerlei geneeskrachtige eigenschappen aan verbonden. Zo worden er zalven van gemaakt tegen gewrichtspijnen.
Zelf heb ik O. humifusa in potten en troggen staan, maar deze kan ook gerust in de volle grond. Deze grond moet wel heel doorlatend zijn, zodat zich geen vocht kan ophopen. Zelf gebruik ik nogal wat zand, split en een klein beetje potgrond. Hierop doen ze het bij mij het best. Deze aarde moet dus droogblijven tijdens natte perioden. Potten zet ik koud weg onder de overkapping. Troggen en planten in de tuin dekken we het beste af met een glasplaatje. Desondanks zien de planten er in de winter niet uit, maar bij de eerste lentezonnestralen is dit in no-time in orde.
Naast O. humifusa zijn er nog meerdere winterharde cactussen geschikt voor de tuin, o.a. Opuntia macrocentra, Opuntia polyacantha en Cylindropuntia tunicata. Meerdere winterharde soorten zijn te vinden op internet.

Gerard Verweij