Februari 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Voorjaar, bollentijd. Het voorjaar is dit jaar wel erg vroeg begonnen. Klimaatverandering? Misschien wel, maar zeker is het niet. In ieder geval bloeien er nu al diverse soorten bollen in de rotstuin, maar ook gewoon in de gemeentelijke plantsoenen, waar ik eind december al de eerste Narcissen in bloei zag staan. Het voordeel van deze vroege bloei is wel dat de temperatuur vaak nog wel laag is, wat er dan voor zorgt dat de bollen erg lang in bloei staan. Dus volop van genieten is mijn advies. Als het toch nog gaat winteren zullen we wel zien of de bloemen dit overleven.

De keus van deze maand is Narcissus obesus. Een klein gewasje dat ook vroeg in bloei komt en in de rotstuin zeker geen problemen zal opleveren. De soort is in het wild te vinden in het zuiden van Portugal en in Marokko, waar het groeit van zeeniveau tot in de lagere bergen. Hij is te vinden in zanderige grond die kalkrijk, maar ook zuur mag zijn. Niet erg kieskeurig dus. Bij mij groeit deze soort al vele jaren op een zeer warme en zonnige plek tussen de tufsteen, op een zeer zanderige plaats. En deze soort zaait zich nu ook vanzelf uit. Zonder echt invasief te worden.

Narcissus obesus

Narcissus obesus

Vermeerderen is mogelijk door de zaden te zaaien in het vroege voorjaar. Na kieming moeten de zaden nog 1 jaar in de zaaipot blijven staan totdat de kleine bolletjes voldoende groot zijn om te verplanten. In het eerste jaar geef ik deze zaaipot dan ook regelmatig wat vloeibare voeding. Na het uitplanten van de kleine bolletjes duurt het vaak nog 2 tot 3 jaar voordat ze voor het eerst gaan bloeien.

Natuurlijk is het ook mogelijk om oude en grotere pollen te delen, om zo weer nieuwe planten te krijgen. Dit kan het beste gebeuren in de rustperiode van dit bolgewasje. Dat betekent in de praktijk, dat dit het beste kan gebeuren als het gewas bovengronds is afgestorven. Succes verzekerd. Voor mij persoonlijk is dit één van de makkelijkste soorten Narcissen voor in de rotstuin.

Nu alleen nog even afwachten of er nog een beetje winter gaat komen. Als dit toch nog gaat gebeuren kunnen veel gewassen tijdelijk beschermd worden door er een omgekeerde bloempot op te zetten. Maar het verleden leert wel dat deze vroege bloeiers heel wat kou kunnen verdragen en na de vorst gewoon weer doorgaan met bloeien.

Luuk Vermeer