Meconopsis punicea

Januari 2022 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Plant van de maand januari 2022.

Weer is er een nieuw jaar aangebroken om over een bepaalde plant iets te schrijven waarmee jullie misschien je voordeel kunnen doen. De keuze is natuurlijk erg groot, en soms is het moeilijk kiezen over welke plant ik zal schrijven. Ik wens jullie dan ook veel leesplezier. Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan kunnen jullie die via de mail altijd aan mij stellen.

Meconopsis punicea

Voor de maand januari 2022 heb ik deze plant gekozen. Het geslacht Meconopsis is niet erg gemakkelijk, maar toch een boeiend geslacht met vele soorten en kleuren. Een van de bekendste is wel de blauw bloeiende Meconopsis grandis, in de U.K. ‘Blue Poppy’ genoemd. De plant behoort tot de familie van de Papaveraceae, een lid van de klaproos familie. Er komen 55 species voor in China en de Himalaya die meestal op grote hoogte groeien. Zelf heb ik Meconopsis gezien in Tibet op 5000 meter hoogte. Een van de bekendste en gemakkelijkste soorten komt uit Europa, M. cambrica met gele of oranje bloemen, en komt ook voor met dubbele bloemen en zaait zichzelf gemakkelijk uit. Meconopsis punicea is zoals vele andere soorten monocarp. Dat wil zeggen dat na de bloei en na de zaadzetting de plant afsterft. In de U.K. zou er nu een vorm zijn die overblijft, maar die heb ik in Nederland nog niet gezien. De bloei is in mei-juni met knikkende rode bloemen, en dat is erg bijzonder. De bladeren zijn sterk behaard. De meeste soorten komen voor in China (Gansu, Qinghai, Sichuan en Oost-Tibet), en groeien daar op vochtige alpiene weiden.

In cultuur kan men het beste in de winter of in het vroege voorjaar zaaien en opkweken onder hoge luchtvochtigheid en altijd in de schaduw, dus koel. Bij het uitplanten van M. punicea in de rotstuin is een bodem met een mix van bladaarde en turfgrond aan te raden. Het uitplanten kun je het beste in de vroege herfst doen, zodat de plant nog voor de winter kan aanslaan. De hoogte varieert tussen de 60 en 80 cm. Het is zeker een uitdaging om het geslacht Meconopsis eens uit te proberen.

Geert Borgonje

gwmborgonje@ziggo.nl