Juli 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Het geslacht Lewisia telt zo rond de 20 tot 25 soorten die allemaal voorkomen in de Verenigde Staten van Amerika, tot in Canada aan toe. De soort die ik voor deze maand heb uitgekozen, is een echte allemans vriend. Geen plek is hem te veel. Een plaats in de volle zon en een goed afwaterende grond is wel een vereiste. Maar dan heb je ook een plant waar je geen omkijken meer naar hebt.

Deze soort heeft een enorm groot verspreidingsgebied en komt voor van Canada en Alaska in het noorden, tot in Wyoming en New-Mexico in het zuiden van de USA. En wordt daar gevonden op een hoogte die varieert van 2700 tot 4020 meter. Een echte alpiene soort dus.

Lewisia pygmaea

Lewisia pygmaea

Deze species sterft in de herfst bovengronds af, zodat een winterbescherming niet nodig is. Na verloop van enige jaren zaait deze soort zich vanzelf wel uit, zonder dat hij invasief wordt. En dat zijn dan ook vaak de mooiste plekjes in de rotstuin. Maar dat geldt voor vele rotsplanten. De mooiste planten groeien vaak op plekken waar die zichzelf hebben uitgezaaid.

Vermeerdering gebeurt dus ook door de zaden, die overvloedig gevormd worden. Te zaaien in het vroege voorjaar of, zoals ik dat doe, zo rond de kerstperiode. Succes is altijd verzekerd en 100% kieming is geen uitzondering. Ook al is het misschien voor velen een ‘gewone’ rotsplant, mag hij, volgens mijn bescheiden mening, toch in geen enkele rotstuin ontbreken.

Het is ook een plant die al vele jaren in cultuur is en juist daardoor, omdat vrijwel iedereen deze soort wel heeft of gehad heeft, een beetje in de vergetelheid is geraakt. Maar ik ben van mening, dat deze soort in geen enkele tuin mag ontbreken en gewoon een plant is, die juist voor beginners in deze mooie hobby geen problemen hoeft op te leveren.

Luuk Vermeer