November 2017 | Lees alle columns

Weten jullie wat een ‘Salopette’ is? Als je het niet weet ben je eigenlijk goed af. Want als je doorleest kom je erachter dat het beter is om nooit van een ‘Salopette’ gehoord te hebben! Laat ik het zo zeggen, het strekt zelfs tot je voordeel om het woord niet te kennen laat staan er ooit gebruik van te hebben gemaakt!

Het zal zo rond 1844 zijn geweest dat Louis Lafont uit Lyon in conflict kwam met zijn vrouw. Het verhaal gaat dat deze Franse textielhandelaar net als ik regelmatig de ‘jardin’ indook met zijn gewone dagelijkse kleren en dit tot grote ergernis van ‘maman’. De vuile schoenen bleven wellicht bij de achterdeur staan, maar het ‘goede goed’ dat vuil werd gemaakt en ook nog eens naar binnen kwam, nee, dat kon dus echt niet.

Nu weet ik niet of het een ‘Jardin Alpine’ was, dat zou helemaal mooi zijn, of eigenlijk helemaal niet, want dan zou het toch wat ‘enge’ woord ‘Salopette’ voor eeuwig verbonden zijn aan onze prachtige hobby! Maar even terug naar Louis’ bon maman. Net als mijn bon maman was zij niet geamuseerd met zijn tuinmanieren, en in zijn goede goed bezig te gaan. Daar moest wat op gevonden worden! En dat deed vriend Louis! Hij ontwierp namelijk de ‘Salopette’, oftewel…de Tuinbroek!

En als er iets erg is dan is het wel de tuinbroek! Wel eens een volwassen vent in een tuinbroek gezien? Nou, ik wel! En regelmatig ook, vreselijk is het! Heel jammer. Het maakt iets…ja…het maakt tuinieren klef. Nu moet ik bekennen dat het niet zo erg is om een stoere hovenier in tuinbroek gewapend met een fiks model motorzaag aan het werk te zien. Nee, niks mis mee. Of een monteur in de autogarage, nee dan is het functioneel. Denk ik. Maar zo’n enge tuinkabouter met soms ook nog gekleurde laarzen eronder!? Daar kan ik dan wel weer wakker van liggen, in de verkeerde zin van het woord dan wel hè.
Maar goed, even terug naar vriend Louis. Hij ontwierp dus de ‘Salopette’, op zich best knap natuurlijk als je het model beschouwt. En de wereld werd langzaam veroverd door de tuinbroek. De naam ‘Salopette’ kwam van het woord ‘Salope’, wat ‘vuil’ in het Frans is. Vuil in een overtreffende trap. En onze Louis zal dat woord wel vaak gehoord hebben van zijn bon maman, het zat zo in zijn hoofd dat alras het woord ‘salopette’ geboren was. Maar dat is helaas nog niet alles! Als je net als ik de Franse taal aardig machtig bent, dan weet je dat ‘Salope’ in het Frans ook een andere betekenis heeft en nou niet bepaald zo’n verheffend woord ook! En ik kan er niets aan doen maar mijn brein koppelt dit dan weer aan die tuinbroek, en zo wordt zo’n tuinbroek een steeds erger abject object in mijn gedachten.

Echter, jullie voelen het waarschijnlijk al aankomen, mijn lieve eega, mijn aller eigenste bon maman, juist ja, zij die mijn leven deelt, mijn kinderen baarde, de liefste oma van de wereld is, kocht online een ‘Salopette’ voor mij…………en nog de juiste maat ook, dus terugsturen ging niet op. Onder haar dwingende ogen kleedde ik mij om en als een oude geslagen man gleed ik in mijn groene laarzen. Het blauw van de ‘Salopette’ stond vreemd genoeg prachtig bij mijn groene laarzen en beige trui. Het druilde iets buiten dus zette ik mijn tuinpet op, en keek haar vertwijfeld aan. Haar blik werd zacht en lief……wat mij nog onzekerder maakte.

Zal er niet omheen draaien……de ‘Salopette’ zit heerlijk, heeft veel opbergzakken en staat mij ‘beeldig’. Tenminste, dat woord gebruikte vriend Dirk, die natuurlijk uitgerekend op het moment dat ik voor het eerst aan het werk was in mijn ‘Salopette’ de rotstuin inkwam. Heb ik weer.