Jaarverslag 2016 (1 december 2015 tot en met 30 november 2016)

Algemene Ledenvergadering

De Algemene Ledenvergadering werd gehouden op 5 maart 2016 in Wijkcentrum “De Schakel”, Soestdijksestraat Zuid 49 B in De Bilt. Opnieuw viel de opkomst tegen, slechts 40 leden hebben de presentielijst getekend.

Mattheus Campingprijs 2015

Wim van Kruijsbergen heeft uit de jaargang 2015 van het FA een voorselectie gemaakt van 4 artikelen. Een jury, bestaande uit Rob Hoogstraten (de winnaar van vorig jaar), Trudy Welman en Jurrie Hardiek heeft zich gebogen over de vraag welk artikel het beste was. Unaniem waren zij van mening dat het artikel van Geert Borgonje ‘Daphnes in het wild en in cultuur’ de Mattheus Campingprijs verdiende.

Mevrouw Michielsen Prijs

Het bestuur heeft dit jaar de keuze laten vallen op het redactieteam van het FA. De Mevrouw Michielsen Prijs gaat dit jaar dus naar Shirley Bijholt, Wiert Nieuman en Jan van Zuilen.

Middaglezing

De middaglezing werd verzorgd door Marijn van den Brink die beelden liet zien van zijn reizen naar Iran. Ondertussen heeft hij dit land 4 x bezocht en in de woeste bergstreken heeft hij vele interessante alpiene planten gevonden. Ook de vele bolgewassen maken van Iran een botanisch interessant land.

Bestuur

In 2016 kent het bestuur 2 wisselingen. Na 9 jaar neemt Luuk Vermeer afscheid van het bestuur en zijn plaats wordt ingenomen door Gert Hoek. Ger van den Beuken hervat zijn voorzitterschap nadat hij in 2014 voortijdig afscheid had moeten nemen in verband met zijn gezondheid. Hij volgt Kees Jan van Zwienen op. Het bestuur bestaat in 2016 verder uit Rinus Bode, Hans Meulenbelt (secretaris), Bart Moerland (penningmeester) en Theo Stronks.

Ledenadministratie

Martien Kerk heeft de ledenadministratie op zich genomen. Daar zijn we als bestuur heel erg blij mee, want het is een belangrijke taak binnen onze vereniging. Een taak die jarenlang door Rinus Bode is gedaan, waarvoor onze hartelijke dank. In 2016 zagen we een kleine toename in het ledental (654 leden op 18-1-2017).

Eindredactie FA

Wim van Kruijsbergen en Kees Jan Van Zwienen zijn met ingang van 2016 samen de eindredactie van ons clubblad gaan doen. De kwaliteit van ons clubblad is mede door de inbreng van de vormgever, Dennis van Campen, van hoog niveau. Het FA is een blad waar we als vereniging mee voor de dag kunnen komen en daar mogen we best een beetje trots op zijn.

De Doe-dag

Dit jaar werd de Doe-dag gehouden op een nieuwe locatie: Kwekerij Batouwe Plant aan de Diepesteeg 13 in Elburg. Het programma bestond op 19 december 2015 uit lezingen door Cor van Kapel en Luuk Vermeer en workshops van Jos Cuijpers, Gert Hoek, Bart Moerland en Gerrit Roest. De nieuwe locatie bood alle ruimte en mogelijkheden om in een workshop de praktijk van onze hobby aan de aanwezige leden te tonen. De lezingen vonden plaats in de gezellige kantine.

De verkoopdagen

De voorjaarsverkoopdag vond plaats op 16 april en werd als vanouds goed bezocht. Vele tevreden gezichten, zowel bij de bezoekers, als bij de verkopers. Een ander verhaal moet helaas verteld worden over de najaarsverkoopdag, want hier zien we de laatste jaren een neergaande tendens, zowel in het aantal bezoekers, als ook in het aantal verkopers. Op 3 september bleef het verkoopterrein gedeeltelijk leeg en dat is natuurlijk een teken aan de wand. Reden voor de Botanische Tuin Utrecht en het bestuur om de koppen bij elkaar te steken en na te denken over een andere opzet van de najaarsverkoopdag in 2017. Nadere informatie hierover volgt binnenkort.

Lezingendagen

Het spits wordt afgebeten door Ap Peppelenbos die op 16 januari een lezing geeft over het kweken van Lewisia’s en Rhodohypoxis. Daarnaast vertelt Ap het één en ander over de bonsai kweektechnieken. ’s Middags komt het geslacht Saxifraga aan bod en laat Hans Meulenbelt vele voorbeelden zien van soorten en cultivars uit dit fraaie geslacht die geschikt zijn voor de rotstuin. De ochtendlezing van 20 februari voert ons naar verre oorden. Kok van Herk doet verslag van zijn reis in 2014 naar Zuid-Patagonië, waar hij onder meer de nationale parken Torres del Paine en Los Alerces heeft bezocht. Een reis die hem naar zeer verschillende landschappen heeft gebracht met elk zijn eigen specifieke vegetatie. Het middaggedeelte wordt gevuld met een aantal korte bijdragen van onze leden. De lezingendag van 15 oktober staat vooral in het teken van de vele bol- en knolgewassen die geschikt zijn voor de rotstuin. Geert Borgonje laat vele voorbeelden zien uit zijn eigen tuin, maar heeft ook aandacht voor andere rotsplanten en zuurminnende planten. Eric Breed vertelt ’s middags hoe je met behulp van bol- en knolgewassen het seizoen in je tuin zowel kunt vervroegen als verlaten, vrijwel het gehele jaar rond bloeiende planten in je tuin, wie wil dat nu niet? Naast de vele voorbeelden die hij tijdens zijn lezing laat zien heeft hij ook een assortiment bolletjes meegenomen. Op 19 november laat Ger van den Beuken ons een keur aan kussenvormende soorten zien, die hij tijdens zijn vele buitenlandse reizen is tegengekomen en bespreekt hij zijn ervaringen met deze planten betreffende verzorging en vermeerdering in cultuur. ’s Middags neemt Wiert Nieuman ons mee naar de Dolomieten, in het bijzonder naar de Stellagroep, de Seiser Alm en de Drei Zinnen. Hij vertelt over zijn fascinatie voor relaties tussen plant en dier en de vraag waarom een plant juist in bepaalde specifieke omstandigheden kans ziet zich in stand te houden.

Open tuinendagen

De Open Tuinendagen in 2016 werden geplaagd door een deels incorrecte aankondiging van de deelnemers in het FA. Hierdoor kwamen enkele bezoekers voor een dichte deur te staan. Wij betreuren dit als bestuur uiteraard. Gelukkig waren er voldoende leden die hun tuin wel hebben opengesteld, want het blijft leerzaam om te zien hoe anderen hun (rots)tuin hebben ingericht en bovendien heel gezellig.

Zaaddistributie

In het najaar van 2016 viel de Zaadlijst weer bij de leden op de deurmat. Voor het laatst, want vanaf 2017 vindt u de zaadlijst op de ledenpagina van onze vernieuwde website. De lijst bevatte ruim 660 soorten die door 39 donoren waren beschikbaar gesteld. Op de Facebookpagina van de NRV (zie de foto’s die op 23 januari 2017 zijn geplaatst) krijgt u een impressie van het vele werk dat door onze vrijwilligers wordt verzet om de zaaddistributie mogelijk te maken. Namens het bestuur wil ik iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan de vele activiteiten die hierboven de revue zijn gepasseerd. Want zonder hun inbreng kan de vereniging u als lid niet een zodanig interessant programma aanbieden.

Hans Meulenbelt
Secretaris NRV