Oktober 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Niet één van de makkelijkste soorten deze keer. Maar wel een plant met een grote schoonheid. Althans, dat is mijn mening. Het geslacht Irissen telt zo rond de 300 soorten. En dan hebben we het nog niet over alle cultivars die er in de loop van jaren zijn ontstaan. De Irissen zijn in te delen in verschillende secties. Iris iberica behoort tot de sectie Oncocyclus. En misschien is dat ook wel de mooiste groep die er is. Maar zeker niet de makkelijkste.

Iris iberica is in het wild te vinden in de Caucasus tot oost Turkije, Iran, Irak en in Armenië. Ze groeien daar in stenig open terrein van 1000 tot 3000 meter hoogte. Ze worden meestal niet hoger dan 15 tot 20 centimeter, en de kleur van de bloem is soms nogal variabel. Ook is de bloem ten opzichte van de plant enorm groot en altijd maar 1 bloem per stengel.

Iris iberica

Iris iberica

In cultuur is deze mooie plant niet een van de makkelijkste. Ze kunnen het beste in een zogenaamde longtom pot gekweekt worden. Dit bevorderd de groei van de wortels. De bloeiperiode is meestal zo rond half april. De beste plek voor deze soort is waarschijnlijk de Alpienekas, omdat je in zo’n kas het watergeven, wat nogal lastig is, het beste kan sturen. Ze hebben een zomer periode nodig met weinig tot geen water. En in de overige maanden is het water geven ook tot een kunst verheven.

Deze Iris soort geeft in het najaar zelf aan wanneer je weer water mag gaan geven. En dan nog spaarzaam zijn met de hoeveelheid. Wanneer in het najaar de eerste groene punten weer zichtbaar worden, is het tijd om te starten met het geven van water. En zo ergens eind februari, begin maart geef ik dit soort Irissen ook weer wat vloeibare mest mee in het giet water.

Vermeerderen van deze planten is meestal door de planten te delen (scheuren) in de rust periode. Ook is vermeerderen door zaad een manier om aan meerdere planten te komen. Alleen heb je dan wel zaden nodig. En die liggen niet voor het oprapen, is mijn ervaring.

Kortom een plant voor de echte liefhebber en meestal te vinden tijdens de voorjaars verkoop dag van onze vereniging in Utrecht. Al is het ook maar mondjesmaat.