December 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Ik heb speciaal gekozen voor dit makkelijke en heel laag blijvende plantje, omdat ik vind dat deze een beetje in de vergetelheid is geraakt. En dat is jammer. Iberis pruitii is vroegbloeiend en tijdens de bloei compleet bedekt met mooie witte bloemhoofdjes. Het is een plant die weinig eisen stelt aan zijn groeiplaats. Alleen niet te donker is mijn advies. In mijn eigen tuin groeit deze plant op een zeer lichte plek die tijdens de zomermaanden volop in de zon ligt en waar de temperatuur gemakkelijk stijgt naar soms wel boven de 40 graden. En dat verloopt al 4 jaar zo. De grondsoort is niet zo belangrijk, als er maar voldoende drainage in zit. Alleen zure grond is af te raden.

Iberis pruitii

Iberis pruitii

De natuurlijke groeiplaatsen liggen rond de Middellandse zee en dan in de meer hogere gebergten. I. pruitii behoort tot de familie van de Cruciferae. Vermeerderen is mogelijk vanuit zaad, dat in het vroege voorjaar gezaaid moet worden. Ook stekken behoort tot de mogelijkheden en is de manier waarop ik zelf ieder jaar een paar nieuwe plantjes opkweek. Het percentage dat bij mij aan de wortel komt, ligt meestal onder de 50%. Meestal ben ik al blij als er van de tien, 3 of 4 aan de wortel komen. Volgens de literatuur is het najaar de beste tijd om te stekken. Maar ik heb al veel verschillende perioden geprobeerd en heb eigenlijk altijd hetzelfde resultaat.

Misschien is dat ook wel de reden dat je dit leuke plantje niet zoveel meer tegenkomt op de verkoopdagen. En dat mag voor alle nieuwe leden die de laatste jaren lid zijn geworden geen drempel zijn om ook van dit mooie en rijkbloeiende plantje te gaan genieten. En zeker ook de hoogte is een mooie meevaller. Met niet meer dan 5 centimeter een welkome aanvulling voor alle rotstuinen.

Luuk Vermeer