Januari 2023 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’
Ook in het nieuwe jaar 2023 wil ik nog een keer iets voor “De plant van de Maand” schrijven, ik hoop dat jullie dit schrijven leuk en ook een beetje leerzaam vinden.
Helleborus wordt ook wel nieskruid genoemd. Maar er zijn verschillende Nederlandse namen bekend. Onder andere stinkend nieskruid (Helleborus foetidus), voorkomend in Zuid-Limburg en zuidelijker, en de bekende witte kerstroos (Helleborus niger). En zo zijn er meer soorten voorkomend tot in China toe, waaronder H. thibetanus.
De Helleborus behoort tot de familie van de Ranunculaceae ofwel Ranonkelfamilie. De meest bekende soort is denk ik wel H. orientalis uit Oost-Europa, de Balkan. Deze groeit daar op kalkhoudende plekken vaak gebruik makend van lichte begroeiing van struikgewas. Van deze soort zijn ook veel kruisingen gemaakt tot dubbele vormen toe. De bloei begint vroeg in het voorjaar zo tegen eind februari in allerlei kleuren. De bloei is erg lang en wanneer de bloei op een eind komt zijn de bloemen nog mooi om aan te zien tot vaak in mei toe. Om de bloei mooi uit te laten komen knip ik al het blad eraf zo tegen begin februari op een vorstvrije dag. Deze bladhoudende plant is vaak beschadigd door weersinvloeden en na de bloei komen weer frisgroene bladeren terug. Het zijn eigenlijk probleemloze planten waarvan iedere rotsplantenliefhebber er enkele in zijn rotstuin of schaduwtuin moet hebben. Het is toch leuk om al zo vroeg in het voorjaar bloei in je tuin te hebben. Meestal komt er na de bloei volop zaad aan. Vaak komt het zaad goed op als je het zaad tussen de planten laat liggen, of na winning van de zaden direct weer zaait. Dit komt vaak voor bij soorten binnen de familie Ranunculaceae. Ook zie je vaak dat plantjes opkomen op de onmogelijkste plekken doordat mieren de zaden meenemen vanwege hun zogenaamde mierenbroodjes, die aan de navelstreng van de zaden zitten. Wel krijg je vaak niet precies dezelfde kleuren terug, dus dit kan variabel zijn. Bij scheuren van de plant hou je natuurlijk wel dezelfde soort. Nog enkele soorten die je vaak tegen komt in cultuur zijn; H.cyclophyllus, H. atrorubens, H. multifidus ssp. hercegovinus, H.argutifolium, H. demetorum en H. lividus.
Geert Borgonje
gwmborgonje@ziggo.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.