Juni 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Als u een plant zoekt die in de volle zon kan staan en grote hitte kan verdragen, dan moet u op zoek gaan naar deze soort. Het geslacht Globularia telt ongeveer 20 soorten, waarvan er maar 5 binnen Europa voorkomen. Globularia repens is te vinden in de bergen van Zuidwest Europa inclusief de Pyreneeën. Deze soort is uitstekend geschikt om te planten in een brok Tufsteen dat in de volle zon ligt; teveel schaduw geeft weinig bloemen. Dit plantje vormt een mat en wordt niet hoger dan 2 centimeter. Ik heb bij de naamgeving Nana tussen aanhalingstekens geschreven, omdat de naam Nana een synoniem is voor repens.

Globularia repens 'Nana'

Globularia repens ‘Nana’

De naamgeving heb ik uit de Encyclopaedia of Alpines en uit het boek Flora alpina. Vermeerdering is mogelijk uit zaad, maar dan moet je wel zaden kunnen bemachtigen en dat valt niet mee. In mijn tuin heb ik nog nooit zaden kunnen vinden bij deze soort, maar stekken is wel mogelijk en betrekkelijk eenvoudig. De beste tijd hiervoor is eind zomer, maar op dit moment heb ik al een poging ondernomen om er wat van te stekken. We zullen wel zien hoe dit afloopt. Na 2 weken ziet de stek er nog goed en fris uit. Meestal duurt het niet zo lang voor er wortels verschijnen. Als de wortels groot genoeg zijn kunnen de stekjes opgepot worden in een goed doorlatend grondmengsel. De kleur van de bloemen is blauw, maar zoals u kunt zien op de foto is deze vorm heel licht van kleur. Bijna wit, met een zweem blauw er in. Misschien is dat ook de reden waarom ik dit plantje onder de naam Nana heb aangeschaft. In mijn tuin staat nog een Globularia repens in de Tufsteen, die echt bloeit met blauwe bloemen. Kortom een plant om op zoek te gaan tijdens één van de verkoop dagen in Utrecht. Maar eerst ga ik met vakantie. Misschien zie ik ze daar wel in het wild, want ik ga naar de Zuidwestelijke Alpen. En gelijk voor een ieder die dezelfde plannen heeft als ik, veel plezier in de bergen.

Luuk Vermeer