December 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Een beetje vreemd, deze voor mij laatste plant van de maand, die ik verzorg in een reeks van vele jaren voor onze mooie en boeiende vereniging. Misschien wel meer dan 10 jaar heb ik met veel plezier iedere keer een plantbeschrijving gemaakt, om juist nieuwe leden de gelegenheid te geven kennis te laten nemen van deze prachtige en kleurrijke hobby.

Helaas is de gezondheid de laatste 12 maanden steeds verder achteruitgegaan en heb ik helaas moeten besluiten om mijn jarenlange bijdrage aan de website aan een ander over te geven. Veel foto’s maakte ik in eigen tuin, zo ook deze laatste Gentiana angustifolia ‘Iceberg’ die nu op het moment van schrijven een leuke nabloei heeft gegeven, en dat eind november.

Gentiana angustifolia 'Iceberg'

Gentiana angustifolia ‘Iceberg’

Gentiana angustifolia en daarbij ook de cultivar ‘Iceberg’ is in de natuur te vinden in de Zuidwestelijke Alpen en ook in de Jura en de Pyreneeën. Deze plant groeit daar meestal in bloemrijke graslanden waar de alpen zo rijk aan zijn. Ze zijn te vinden van zo rond de 1000 – 2800 meter hoogte. De cultuur in onze tuinen is meestal niet zo heel moeilijk. Ze groeien in vrij normale grondsoorten waar best ook wel wat klei in mag zitten. In mijn eigen tuin heb ik ze gewoon in een normale grond staan, die verbeterd is met wat steenslag, brekerzand en potgrond op basis van klei. En daar hebben ze het al jaren prima naar de zin, met elk voorjaar een uitbundige groei. Wel geef ik ze gedurende de groeiperiode een paar keer extra plantenvoeding omdat ze dat wel op prijs stellen. Anders bloeien ze in de loop van de jaren steeds minder uitbundig.

Vermeerderen gaat vrij eenvoudig door in de herfst een stek te nemen en die in het volgende jaar op te potten. Bijna altijd verzekerd van succes. Het is natuurlijk ook nog mogelijk om deze mooie en gewilde planten te zaaien. Dat gaat ook vaak prima, maar het duurt wat langer voordat de jonge plantjes groot genoeg zijn om in de tuin te poten. Vaak zijn deze Gentianen volop te koop en laat u zich gewoon verrassen wat de verkoper u te bieden heeft. U zult er geen spijt van krijgen.

Ik hoop dat ik iedereen veel plezier heb mogen geven aan deze ‘plant van de maand’ en ik ga zeker de nog komende periode, die ik hopelijk nog mag meemaken, genieten van wat mijn opvolger ervan gaat maken. Natuurlijk hoop ik dat wij elkaar volgend jaar onder betere omstandigheden kunnen ontmoeten.

Luuk Vermeer