Januari 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

We beginnen dit jaar maar is met een hele makkelijke rotsplant. Want er zijn nog zoveel moeilijke soorten voor in onze tuin. Die komen misschien later in dit nieuwe jaar wel weer. Erinus alpinus is echt een plant die iedereen, met een rotstuin, in leven kan houden. In het wild is dit kleine rotsplantje te vinden in de westelijke Alpenlanden tot aan Vorarlberg in het westen van Oostenrijk. En is te vinden op en in kalksteenformaties. Ook in stenig grasland is E. alpinus te vinden. Afgelopen jaar heb ik ze ook gevonden in het Parc du Vercors in het zuidoosten van Frankrijk. Daar groeide ze voornamelijk in spleten en kieren in het daar voorkomende kalksteen. E. alpinus groeit het liefst in de volle zon, maar een klein beetje schaduw is ook geen probleem.

Erinus alpinus

Erinus alpinus

Deze soort behoort tot de familie van de Scrophulariaceae. Vermeerderen is echt niet moeilijk. De makkelijkste manier is zaaien. Het is meestal geen probleem om aan zaden te komen want in vrijwel alle zaadlijsten, die door rotsplantenverenigingen worden aangeboden, is deze soort te vinden. De beste tijd om te zaaien is in het voorjaar. Het kiemen van de zaden gaat vrij makkelijk en meestal ook vrij snel. Als de zaailingen voldoende groot zijn, kunt u ze voorzichtig oppotten in een rotsplantenmengsel waar veel gruis en steenslag in is verwerkt. Een andere manier van vermeerderen is het scheuren van wat grotere en oudere planten. Maar zaaien heeft verreweg mijn eigen voorkeur. Ook op tufsteen is dit plantje een echte aanrader. Ze zaaien zich vanzelf wel uit en dan heb je nieuwe plantjes die op een plek zijn gekiemd waar je zelf met geen mogelijkheid een plantje zou kunnen planten. En dat worden vaak de mooiste exemplaren. Kortom een allemansvriendje dat in geen enkele rotstuin mag ontbreken.

Rest mij nog om ook iedereen een heel voorspoedig 2020 te wensen met heel veel tuinplezier en hopelijk wat mildere temperaturen in de komende zomermaanden.

Luuk Vermeer