Juli 2019 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Een echte allemansvriend deze keer. Je hoeft voor deze soort geen doorgewinterde rotsplantenfreak te zijn, want dit matvormende plantje doet het bijna overal. Gewoon een goed doorlatende grondsoort is prima. Ook in tufsteen voelt dit zeer lage plantje zich goed thuis. En hoe zonniger hoe meer bloemetjes er op komen. De hoogte van dit matvormende soortje is niet veel hoger dan 1 centimeter. Echt een plantje voor liefhebbers van compacte soorten. Misschien is er maar één klein nadeel op te noemen: dat is de redelijk snelle groei.

Erigeron scopulinus

Erigeron scopulinus

In mijn nieuwe rotstuintje dat ik vorig jaar heb aangelegd, is deze plant nu al uitgegroeid tot een matje van zo rond de 30 centimeter. En dan moet je wel gaan uitkijken dat aangrenzende rotsplantjes niet overgroeid worden. Maar daar is natuurlijk ook een oplossing voor te bedenken. Gewoon de schep erin en een stuk afsteken. Dan heeft u gelijk weer een plantje om weg te geven aan vrienden of kennissen met dezelfde hobby als wij.

De ervaring leert ook dat planten die op tufsteen groeien wat minder invasief zijn dan in de volle grond. De herkomst van E. scopulinus is te vinden in de Verenigde Staten van Amerika. En dan met name in de berggebieden van de staten Arizona, New Mexico en ook in Colorado zij het zeldzaam.

Vermeerdering van deze soort is kinderlijk eenvoudig. Gewoon een stukje afsteken en scheuren, en weer oppotten. Een kind kan de was doen, zeggen ze dan ook wel eens.

Luuk Vermeer