Maart 2023 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Niet alleen rotsplanten en bolgewassen horen in de rotstuin, maar ook houtige gewassen zoals b.v. dwergconiferen. Dit zijn meestal vormen van heksenbezemsoorten. Die groeien erg langzaam en laten zich het beste zien in herfst- en winterperiode wanneer de rotsplanten zo’n beetje zijn uitgebloeid. De keuze is erg groot in allerlei geslachten en vormen. Aan elk soort hangt wel een prijskaartje die je moet betalen voor deze langzaam groeiende planten.

Abies koreana ‘Kohouts Icebreaker’

Een prachtige naaldconifeer met gedraaide naalden, waarvan de onderkant met een wasachtige van de bovenkant te zien is. In 10 jaar kan die een hoogte bereiken van 40 cm, en 50 tot 60 cm breed. Gevonden in Duitsland als een heksenbezem door Jorg Kohout. Ze worden vaak op een stammetje hoog veredeld (geënt) of kort bij de grond. De planten zijn naaldhoudend, ook in de winterperiode. De planten stellen weinig eisen aan de grond, maar hebben het liefst een zuurminnende grond. Het is een familielid van de Pinaceae.

Abies koreana ‘Kohout’s Icebreaker’

Picea abies ‘Pusch’Dit is een kleine groene fijnspar. Deze houdt ook zijn naalden in de winter. Zelf heb ik deze soort minstens 30 jaar in de rotstuin staan, en met zo af en toe iets in snoeien houd ik deze op 1 meter hoog en breed. Echt iets voor de rotstuin. De vrouwelijke kleine kegels zijn in het voorjaar mooi rood van kleur en in de herfst worden ze bruin. Het is ook een heksenbezemsoort, familielid van de Pinaceae.

Picea abies ‘Pusch’

Picea abies ‘Wichtel’

Een van de kleinste miniaturen onder de sparren met zeer verdichte korte donkergroene naalden. Na tien jaar 7 tot 10 cm hoog en breed. Houdt niet van felle zon, anders kan zonnebrand ontstaan. Echt iets voor de kleine rotstuin of trog beplanting. Jaarlijks moeten de bruine naalden eruit worden gehaald. Dit noemen we het “poetsen van de plant’, anders kan er gemakkelijk schimmelvorming optreden. Dit moet ook bij sommige andere soorten coniferen gebeuren, b.v. bij Pinussoorten. Ook lid van de familie Pinaceae.

Picea abies ‘Wichtel’

Dit zijn maar een paar coniferen, maar er zijn ook soorten die zeer smal en hoog kunnen worden, en wanneer deze wat groter zijn geworden kunnen ze mooi diepte in de tuin geven. Hierover een andere keer meer.

Geert Borgonje
gwmborgonje@ziggo.nl