Daphne x hendersonii ‘Marion White’

Maart 2022 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Een van de meestal kleine houtige gewassen voor onze rotstuin is o.a. de Daphne. Die mag niet ontbreken in onze rotstuin. Je hebt ze in verschillende kleuren. Sommige soorten bloeien het hele seizoen door, en voor de reuk alleen al moet je ze in de rotstuin hebben. Er zijn tussen de 70 en 95 soorten, en nog veel meer cultivars.

Daphne x hendersonii ‘Marion White’ is een kruising van Robin White, de bekende Daphnespecialist in Engeland. Vele van deze x hendersonii vormen komen uit Italië, bijvoorbeeld op de Tremalzo. De Daphnes behoren tot de Familie van de Thymelaeceae, en worden in het Nederlands peperboompje genoemd. De planten zijn giftig zoals vele houtige gewassen die we in de rotstuin hebben. De hoogte ligt aan het soort. Van enkele centimeters tot meer dan een meter. Daphnes komen voor in Europa, Azië en Afrika. De meeste soorten kunnen tegen onze winters, maar er zijn ook soorten die beter afgedekt kunnen worden. De hoofdbloei valt in het voorjaar, maar er zijn ook soorten die gedurende de zomer ook bloei geven tot aan de herfstperiode. De pH ofwel zuurgraad van de grond ligt tussen 5.5 en 6.4 wat licht zuur mag zijn, maar tegelijk ook kalkrijk. De standplaats van Daphnes is van halfschaduw tot zon. Vermeerdering kan door de bessen uit te zaaien, stekken en enten. Vele soorten groeien erg langzaam, zoals boven genoemde cultivar. En kijk maar eens naar Daphne petraea, die in de omgeving van de Tremalzo groeit in scheuren van kalksteen. Zelf heb ik een roodbloeiende soort gevonden meer westelijk hiervan en deze Daphne petraea ‘Corna Blacca’ genoemd en is in cultuur.

Wil je meer weten over Daphnes kijk dan in Folium Alpinum 117, 2015 met als titel “Daphnes in het wild en in cultuur” waarin ik vele soorten beschreven heb.

Geert Borgonje

gwmborgonje@ziggo.nl