Oktober 2017 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Vanaf augustus tot zeker in oktober bloeit dit bolgewas volop in onze tuinen. Moeilijk is deze soort zeker niet. De juiste plek is lastig aan te geven, maar een plaatsje in de halfschaduw en een plek waar ze in de zomer wat droog staat is vaak de beste plek. Bijvoorbeeld onder een heester die in de winter zijn blad laat vallen. Want onder zo’n heester is het in de zomer vaak wel wat droger dan in de directe omgeving. Ze stellen ook wel prijs op wat kalk in de grond. Cyclamen hederifolium komt voor van Zuid Frankrijk, Zwitserland, Corsica en Sardinië tot aan het zuiden van Turkije. Een vrij groot verspreidingsgebied dus. Ze groeit van zeeniveau tot een hoogte van rond de 1300 meter.

Cyclamen hederifolium

Cyclamen hederifolium

Cyclamen hederifolium is in ons klimaat ook één van de meest sterke soorten die goed tegen vorst kan. Cyclamen behoren tot de familie van de Primulaceaen. Er zijn in het wild zo rond de 20 soorten bekend, waarvan een klein deel winterhard is. Vermeerderen is eenvoudig door de rijpe zaden die vrijwel altijd wel verschijnen na de bloei, uit te zaaien in een potje met zaai- en stekgrond. Gewoon vochtig houden en succes is bijna altijd verzekerd. Om de kiemplantjes, nadat ze gekiemd zijn, op te potten moet u wel wat geduld hebben. Het beste is om de kiemplanten ruim 1 tot 2 jaar in hetzelfde potje te laten staan en dan tijdens het groeiseizoen regelmatig mest te geven totdat de knolletjes groot genoeg zijn om op te potten. De verscheidenheid onder C. hederifolium is tegenwoordig groot.

Denk hierbij aan de bladvorm en de kleur van de bloemen. Van roze en wit tot dieprood/purper en alles wat daar tussen zit. En moeilijk om aan te schaffen is deze soort ook niet. Tegenwoordig staan Cyclamen gewoon in een tuincentrum te koop of bij alle speciale bollenkwekers. Maar de beste manier zoals ik al aangaf, is gewoon zelf gaan zaaien. Want dan heb je na verloop van tijd gelijk voldoende planten om uit te planten in uw tuin. Succes verzekerd.

Luuk Vermeer