Maart 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

De keuze tussen een plant of bolgewas is in deze tijd van het jaar niet heel moeilijk. De Crocus in bovengenoemde aanhef is voor mij zeker één van de favoriete soorten. Kleurrijk en niet moeilijk. Zelf ben ik geen verzamelaar van krokussen, maar deze springt er voor mij wel bovenuit. In alle kleuren zijn ze in dit jaargetijde te bewonderen, met kleuren van wit, geel, roze, paars en alles wat daar tussen zit. Het voordeel van deze soort is dat bijna alle kleuren te vinden zijn in de bloem, zie foto, en daardoor zeker opvallen. Helaas hebben we dit voorjaar weinig kunnen genieten van dit bolgewas. Gewoon omdat er te veel regen valt en het ook veel en hard waait.

Crocus sieberi subsp. sublimus ' Tricolor'

Crocus sieberi subsp. sublimus ‘ Tricolor’

Dit is een van de vroegbloeiende krokus soorten. In de natuur zijn ze te vinden in Noord-Griekenland, Joegoslavië, Bulgarije en Albanië. Ze zijn daar te vinden tot een hoogte van zo rond de 2400 meter. Ze kunnen dus wel tegen een stootje. Vermeerderen is mogelijk uit zaad , maar als je wat grotere pollen hebt staan in de tuin, kun je ze ook gemakkelijk rooien en delen, om zo de voorraad wat uit te breiden.

Maar het vermeerderen van bolgewassen laat ik graag over aan de echte specialisten. Tijdens de najaars-verkoopdag is er tegenwoordig een ruim sortiment bol en knolgewassen te koop. Voor ieder is er wel wat te vinden. Het is te hopen dat het echte Hollandse weer wat gaat opknappen de komende tijd, want dan kunnen we volop gaan genieten van alles wat in het vroege voorjaar in bloei komt. Misschien zijn er ook wel bolgewassen te koop tijdens de voorjaars-verkoopdag. Een prima gelegenheid om uw assortiment op peil te houden of gewoon uit te breiden met nieuwe bolgewassen.

Wie weet komen we elkaar daar wel tegen. Ik heb er nu al reuze veel zin in.

Luuk Vermeer