Juni 2020 | Bekijk alle edities ‘Plant van de maand’

Volgens mij is dit een van de beste plantenklassiekers die we inmiddels kennen. En in deze tijd van het opwarmen van onze aarde een perfecte aanvulling in onze rotstuinen. Want hoe heter en zonniger deze plant in onze tuin geplant wordt, hoe beter deze schoonheid zal bloeien.

Het gebied van oorsprong van deze soort is te vinden in de bergen van Turkije, waar die gevonden kan worden op een hoogte van 1600 tot 1800 meter. Deze plant is ook een liefhebber van kalk dus uitstekend geschikt om in een stuk tufsteen te planten. Misschien is dit ook wel de beste plek in onze tuin. Denk in ieder geval wel aan een zeer afwaterende grondsoort. Natuurlijk is deze plant ook te kweken in de alpiene kas. Maar de beste resultaten zijn toch te vinden op tufsteen.

Asperula sintenisii

Asperula sintenisii

Vermeerderen is zowel mogelijk uit zaad, als ook wel door te stekken. De beste tijd om dit te doen, is in de zomermaanden. De plant op de foto is 4 jaar oud en heeft een doorsnee van zo rond de 15cm. En deze plant groeit ook in de tufsteen.

De plant is kussenvormend maar bij het ouder worden ook wel matvormend. Het is wel een plant die in de wintermaanden bescherming nodig heeft d.m.v. een plexiglas plaatje. Misschien hebben de warme en zeer zonnige zomermaanden van de laatste 2 jaar ervoor gezorgd dat deze planten nu zo rijk bloeien. Op Facebook kwam ik namelijk ook al foto’s tegen van enorm rijkbloeiende planten.

Volgens mij een plant die in geen enkele rotstuin mag ontbreken en zeker ruim de moeite waard is om erop naar op zoek te gaan.

Luuk Vermeer